Felülvizsgálja a terveit a kormány

2011.08.16. 14:47 Módosítva: 2011.08.16. 16:53
Miután a kedden megjelent adatok jelzik, hogy megbukott Matolcsy György gazdaságpolitikája, az általa vezetett minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány felülvizsgálja a makrogazdasági előrejelzéseket. Ezt a 2012-es költségvetés tervezetében mutatják be. A minisztériumban most a részletes GDP-adatokra várnak, ettől függ, hogyan változnak az adóbevételi tervek.

A magyar kormány a 2012-es költségvetési törvénytervezetben fogja bemutatni a felülvizsgált makrogazdasági előrejelzését – írja Portfolio.hu a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó Kármán András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkárt idézve.

A hírügynökségnek nyilatkozó államtitkár szerint a kormány csak a részletes GDP-adatok fényében tudja megítélni az adóbevételekre gyakorolt hatásokat. Az adóbevételekre vonatkozó előrejelzéseket a szeptemberben elkészülő új gazdasági előrejelzésekre építi a kormány – fogalmazott a tárca illetékese a Portfolio.hu cikke szerint.

A nemzetgazdasági tárca sajtóosztályán állítólag az Indextől hallottak arról, hogy államtitkáruk nyilatkozott a Reutersnek. Hivatalos tájékoztatást későbbre ígértek. A minisztérium végül fél öt körül, hét és félórával az adat megjelenése után annyit közölt: a költségvetési hiánycélt nem veszélyezteti az adat, és egyébként egész Európában a vártnál rosszabb volt a második negyedév. Az NGM szerint a rosszabb GDP-nek közel 90 milliárdos negatív hatása van, amit vélhetően úgy értenek, hogy ennyivel fog romlani a költségvetés egyenlege.

Az újratervezést részben azt teszi szükségessé – és a témát aktuálissá –, hogy a ma megjelent második negyedéves GDP-adat szerint lényegében leállt a magyar gazdaság: az előző negyedévhez képest a GDP növekedése 0 volt, és egy év alatt is csak 1,5 százalékos (az első negyedévben még 2,4 százalékos volt az év/év alapú növekedés, a mostani adat az Orbán-kormány legrosszabb mutatója).

A kormány által tavasszal készített Széll-terv és a konvergenciaprogram is azzal számolt, hogy legrosszabb esetben, az úgynevezett konzervatív pályán is 3 százalék lesz az idei növekedés – elemzők szerint a mostani adat után már a 2 százalék sem biztos –, de Matolcsy György még tavasszal is beszélt a 4-6 százalékos bővülésről. A mostani adat gyakorlatilag a Matolcsy-féle gazdaságpolitika bukását jelenti: a magas keresetűeknek kedvező szja-csökkentés nem hozta meg a belső fogyasztás várt fellendülését, vagyis az adócsökkentés nem pörgette fel a gazdaságot.

A gazdaságpolitika áttervezése az erős frank miatt is fontos lenne, mivel a törlesztőterhek növekedése miatt kevesebb pénz marad lakossági fogyasztásra (vagyis még kevésbé pörög a gazdaság hazai motorja). A Nemzetgazdasági Minisztériumtól az Index augusztus 10-én kérdezte meg, hogy az erősödő frankárfolyam hatására átdolgozzák-e a tervezett makrogazdasági pályát. Választ azóta sem kaptunk, többszöri érdeklődésünkkor mindig türelmet kért a minisztérium.

A hvg.hu azt írja: kemény megszorítások jönnek a Matolcsy-recept bukása nyomán. A lap szerint kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat, növelni az adókat a kormány, ha gyenge marad a gazdasági növekedésünk. Nem meglepő a lapnak az a megállapítása, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kaphatunk, korábban, már a frankerősödés miatt is voltak ilyen jóslatok.