Kisebb növekedést várnak a gazdaságkutatók

2011.08.16. 14:00
A vártnál jóval gyengébb második negyedéves GDP adat után a gazdaságkutatók 1,7-2,2 százalékra csökkentették idei GDP-előrejelzésüket, és jövőre lassulást, 1,5-2 százalékos növekedést várnak.

A KSH az előzetes számok alapján kedden azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Bár túl sok optimizmusra  nem adtak okot mind sem az ipari termelésről, sem a kiskereskedelmi forgalomról közölt legfrissebb adatok, mégis, év/év alapon 2,7 százalékos GDP adatra számított Palócz Éva. A Kopint-Tárki vezérigazgatója  szerint a szolgáltatások teljesítményét, valamint a készletek alakulását becsülték túl.

"A Kopint-Tárki korábban 3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált 2011-re, a második negyedéves előzetes GDP adat után ezt jóval lejjebb kell vinni" – közölte Palócz Éva, jelezve, hogy a héten megjelenő Reuters konszenzus számára hétfőn küldött idei GDP adat még 2,5 százalék volt, de most már ennél óvatosabb, ezért 2,2 százalékra számít, lefelé mutató kockázat mellett.

A GDP-re ható valamennyi komponens romlott, a gazdaság lassulása érzékelhető, s intő jel lehet, hogy az első félévben is 0,5-0,6 százalékkal visszaeső fogyasztás továbbra sem bővül. Ugyanakkor, ha az export üteménél még lassabban nő az import üteme, márpedig a fogyasztás alakulása miatt erre van esély, akkor ez javíthat a GDP-adaton - mutatott rá a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa hétfőn még 2,0 százalékos idei GDP prognózist adott a Reuters héten megjelenő konszenzusához, a most megjelent második negyedéves adat után előrejelzését 1,7 százalékra módosította. A Pénzügykutató márciusi előrejelzése 2011-re 2,3 százalékos GDP növekedést tartalmazott

A Pénzügykutató tudományos főmunkatársa az ipari export visszaesésével, a "rémisztő építőipari teljesítménnyel", és az első öt hónap kiskereskedelmi forgalmának stagnálásával magyarázta a második negyedéves GDP-adatot.

Az első féléves gyenge magánfogyasztás azt látszik igazolni, hogy a személyi jövedelemadó rendszer átalakítása nem hozott fogyasztásbővülést és feltehetően ez a tendencia nem változik a  magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetésé után sem. A lakosság ugyanis óvatos üzemmódra váltott és inkább tartalékol vagy/és visszafizeti az adósságot, semmint, hogy új  hiteleket venne fel a fogyasztás érdekében - tette hozzá.

Palócz Éva 2,0 százalékra csökkentette a Kopint-Tárki korábbi 3,0 százalékos 2012. évi GDP előrejelzését. Véleménye szerint folyamatosan feszült és ideges a pénzpiac, szűkül a finanszírozás és emellett láthatóan akadozik a tőkeáramlás.

Petschnig Mária Zita 1-1,5 százalékos GDP növekedést vár 2012-ben, s mivel a kormány ennél nagyobb növekedéssel számol, véleménye szerint már most olyan költségvetést kell megtervezni 2012-re, amely mellett teljesülhet a korábban bejelentett, GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél.

Egyetért ezzel a Kopint-Tárki vezérigazgatója is, figyelmeztetve arra, hogy az ideges  pénzpiacok aligha tolerálnák, ha a magyar államháztartási hiány nagyobb lenne a jövőre a tervezett 3 százaléknál. Palócz Éva úgy látja, hogy idén "csendes zárolásokkal igyekszik majd pótolni az elmaradó bevételeket a kormány, minél kisebb visszhangot teremtve a takarékossági intézkedéseknek".  • Hírek
  • Bankszámla