A kormány kiderítette, hogy ki a hibás

2011.08.18. 13:08 Módosítva: 2011.08.18. 14:17

A korábbi szocialista kormányok tehetnek a devizahitelezés elterjedéséről a Kormányzati Kommunikációs Központ ma nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

"A Medgyessy-, a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos „használati útmutató” nélkül zöld utat adtak a devizahiteleknek. A könnyen elérhető devizahitelek sok tízezer ember csaltak lépre, ezrek dőltek be a banki szirénhangoknak" - áll a közleményben, ami szerint a devizahitelezés felpörgésének fő oka az, hogy 2003-ban az akkori kormány megszüntette a 1998 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket, ezért nőtt az akkori 20 milliárdról mostanra 2800 milliárd forintra a devizahitelek állománya.

Arról nem szól a jelentés, hogy a korábbi támogatott forinthitelek is sokba kerültek a társadalomnak, csak nem közvetlenül a lakosságnál, hanem az államháztartásban jelent meg az áruk: a Napi.hu szerint a korábban kiadott támogatások csak az idén évi 126 milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek - vagyis emiatt ezer milliárd forinttalnőtt az elmúlt tíz évben az az államadósság, ami ellen harcot hirdetett a kormány. Amennyiben a támogatott forinthitelezés leállításáról nem vagy később születik döntés - ez az éves kiadás értelemszerűen magasabb lenne. A 2011-es költségvetés eredetileg 687,3 milliárd forintos hiánnyal fogadták el vagyis a deficit hatoda csak a lakáshitelezés következménye.

A jelentés elemzi a hitelesek szociális helyzetét is, eszerint a lakáshitelesek több mint kétharmada nevel gyermeket, közülük is a kétgyermekesek vannak a legtöbben (172 ezer család), fele arányban devizahitelesek, akiknek 23 százaléka fizetési nehézséggel küzd. Három vagy több gyermeket 67 ezer család nevel, ők is fele arányban szintén devizahitelesek (34 ezer család, 181 ezer érintett), akiknek 28 százaléka küzd fizetési nehézséggel. A fizetési nehézség is jellemzően a gyermeket nevelőknél nagyobb, mint a gyermekteleneknél, és a gyermekek száma egyenes arányban befolyásolja a fizetési képességet - áll a jelentésben.

Az érintett háztartások jövedelmi helyzete változatos, a legalacsonyabb jövedelmi szinttől a legmagasabb szintig minden típusú háztartásban közel azonos arányban előfordul mind a deviza, mind a forint alapú jelzáloghitel. Legnehezebb helyzetben az a 72 ezer háztartás van, amelyek esetében minden családtag munkanélküli vagy inaktív.

A jelzáloggal terhelt ingatlanokat tekintve elmondható, hogy az átlagos lakásnagyság 85 nm, az egy személyre jutó átlagos alapterület 26 nm. A hitelfelvevők kétharmada (385 ezer család) 50-100 nm közötti lakásban lakik.

A vidéki és a főváros háztartások közel azonos arányban adósodtak el, és a fizetési nehézséget nézve a is ugyanolyan arányban nehéz helyzetben vannak. Budapesten körülbelül 7000 devizahiteles család, vidéken 54 ezer devizahiteles család küzd törlesztési gondokkal.

Az elmúlt évek során egyre nőtt a fizetési nehézséggel küzdők száma, idén az összes érintett háztartás 16 százalékában előfordult, hogy a megelőző 12 hónapban késve vagy egyáltalán nem tudott törleszteni. A devizahitelt felvevőknél a fizetési nehézség fokozott, több mint egyötödük (21 százalék) küzd fizetési nehézségekkel, a forintalapú hitelt felvevőknél ez az arány 11 százalék. A fizetési nehézséggel küzdő devizahiteles családok egyharmadában valamelyik családtag munkanélküli - állapítja meg a jelentés.