Fájni fog-e a Molnak a szíriai válság?

2011.08.19. 11:41

" A Mol az INA-n keresztül érdekelt Szíriában. Jelenleg az INA vizsgálja és részletesen elemzi a kialakult helyzetet" – mondta megkeresésünkre Pánczél Andrea a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója, miután az Egyesült Államok csütörtökön új szankciókat vezetett be Szíriával szemben.

A Mol kitermelésének 15 százaléka származik Szíriából. Elsősorban gázt termel ki, és értékesít helyben az INA-n keresztül, ez a projekt komoly növekedést hozott a cégnek az utóbbi időben, mondta az Indexnek Pletser Tamás az ING olajszektor elemző igazgatója.

Az amerikai szankciók a Mol beruházásait lassíthatják, kérdéses, hogy mennyiben korlátozzák majd a szankciók az eszközök bevitelét, ahogyan az is, hogy mennyire tudnak kivinni pénzt az országból. Ezt leszámítva nem jelent komoly fenyegetettséget a jelenlegi lépés, Íránnal szemben például 1979 óta élnek amerikai szankciók, az európai cégeket ez azonban csak részben érinti.

Az igazi veszély az lehet, ha az Egyesült Államok után az Európai Unió is szankciókat vezet be, Szíriában erős az európai jelenlét, a Totalnak, és a Shellnek is komoly érdekeltségei vannak. Erre pedig meg is van az esély, Catherine Ashton, az EU diplomáciai vezetője is lemondásra szólította fel a szíriai elnököt, közölte: az unió új szankciókat készít elő a szíriai rendszerrel szemben. Pletser Tamás szerint Szíriának szüksége van az INA-ra, az olajcég pozícióin valószínűleg egy rezsimváltás sem rontana érdemben.

Mint ismert, Barack Obama amerikai elnök csütörtökön közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy álljon el a demokratikus átalakulás útjából. Obama, aki ezzel lemondásra szólította fel a szíriai vezetőt, egyúttal újabb szankciókat hirdetett meg Szíria ellen.

Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet a hivatalos Damaszkusszal. A szankciók a szíriai olajra és olajtermékekre is vonatkoznak, és egyúttal megtiltják az amerikai állampolgárok számára a szíriai beruházást.