Előd
9 °C
17 °C

Nem reméli már a magyar a jobbat

2011.08.22. 00:00

Augusztusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének csökkenése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérésében a csökkenő trend hónapok óta tart, az üzleti és a fogyasztói várakozások 2010 márciusában voltak a jelenlegihez hasonló szinten.

Az index augusztusban mínusz 18,9 pontra esett az előző havi 16,0 pontról. Az üzleti bizalmi index a júliusi mínusz 6,9 pontról 11,3-ra esett, ezzel szemben a fogyasztói a korábbi mínusz 42,0 pontról mínusz 40,7 pontra emelkedett.

Augusztusban az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak, az ipari és építőipari vállalkozásoké kis mértékben, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké viszont jelentősen. Az ipari bizalmi index értéke tovább csökkent, a romló tendencia immár közel fél éve tart.

A gazdaságkutató szerint kedvezőtlenebb lett az elmúlt és stagnált a következő időszaki termelés, valamint gyengült a rendelésállományok megítélése. Csökkentek saját termelésű készletek. Az építőipari bizalmi index eleve nagyon alacsony értéke négy hónapja csökken, bár az augusztusi mérséklődés enyhébb volt a korábbi hónapokénál. Az előző negyedév termelési színvonalának megítélése erősen, a rendelésállományok értékelése enyhén romlott az egy hónappal ezelőttihez képest.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a júliusi emelkedésnél jóval nagyobb mértékben csökkent augusztusban. Jelentősen romló eladási pozíció és rendelésállomány mellett kis mértékben javult a készletszint megítélése. A szolgáltató cégek várakozásai augusztusban a megelőző fél év közel stagnálását követően jelentősen romlottak. Az üzletmenet mellett a várt forgalom és a foglalkoztatási szándékok megítélése is kedvezőtlenebb lett.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatásokban jócskán romlott, az építőiparban és a kereskedelemben azonban kissé javult, a fogyasztók munkanélküliségtől való félelme enyhén mérséklődött.

Az árváltoztatási szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében viszont nőtt az emelést tervezők aránya, emellett erősödött a lakosság inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban jelentősen romlott, a fogyasztók körében azonban kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2010 novembere, de főleg az idei év márciusa óta tartó szinte folyamatos csökkenés után a nyolcadik hónapban minimálisan emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét, a munkanélküliek számának és a magyar gazdaság jövőbeli kilátásainak az alakulását is kissé kedvezőbben ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. A lakosság továbbra is kivár, s halasztja tartós fogyasztási cikk vásárlásait.