Teljes lakóparkot is értek gázlopáson

2011.08.22. 07:18

Az idei első félévben közel 5000 szabálytalan vételezési esetet derítettek fel a Tigáz-DSO Kft. szakemberei – ez a szám a tavalyi egész évinél 25 százalékkal magasabb. A bővüléshez alapvetően a szabálytalanságok számának növekedése járult hozzá, írja a Napi.

A vizsgált háztartások 10-12 százalékánál találnak szabálytalanságot, összességében 40-60 ezer Tigáz-fogyasztó lehet érintett. A társaság szolgáltatási területén tavaly mintegy 70 millió köbméter földgázt vételeztek szabálytalanul, az okozott kár körülbelül kilencmilliárd forint volt. A gázórát manipuláló fogyasztók alapesetben is félmillió forint feletti kötbérre számíthatnak. A Tigáz tavaly 840 millió forint kötbért szabott ki, ennek azonban körülbelül csak 40 százalékát tudja behajtani a társaság.

A szabálytalanságok legnagyobb sűrűségben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti  felében, illetve Pest megyében jelentkeznek. A Tigáz az ellenőrzések fokozása érdekében új, korábban nem jellemző  technológiákat is bevet, így például ipari endoszkópot, a Miskolci  Egyetemmel közösen fejlesztett mágnesezés-ellenőrzőt vagy éppen hőkamerát −  mondta Kállai László, a társaság ellenőrzési vezetője.

Emellett a  vállalat növelte az ellenőrző személyzet létszámát is, alkalmazottainak mintegy 15 százaléka (több mint 160 fő) foglalkozik  ezzel. A szolgáltatók az ütemezett ellenőrzések mellett a fogyasztói szokások hirtelen változása alapján, illetve egyre gyakrabban lakossági és hatósági bejelentésre vizsgálják meg a gázórákat.

A lakossági bejelentések mintegy 50 százaléka bizonyul alaptalannak a Tigáz tapasztalatai szerint. Amennyiben a szabálytalan vételezés nem bizonyítható, a társaság viseli a  költségeket. A szolgáltató ellenőreinek olykor a rendőrség segítségét is igénybe kell venniük, arra is volt példa, hogy egy teljes, szabálytanul vételező lakóparkot találtak a szakemberek.

A szabálytalan vételezések felét a számlálószerkezet manipulálása jelenti, de hasonlóan népszerűek a mágneses beavatkozások, illetve a plomba támadása is. A házi megoldások gyakran műszakilag veszélyesek, emellett egyre erőteljesebb az erre specializálódott bűnözők aktivitása is − ők mintegy szolgáltatásként kínálják "a számla csökkentését".