Nándor
3 °C
16 °C

Jövőre sem csökken az élelmiszer áfája

2011.08.23. 07:39

A gazdasági tárca levette a napirendről az élelmiszerek adócsökkentését, így középtávon biztosan nem csökken az élelmiszerek áfája, írja a keddi Népszabadság a birtokába került minisztériumi értékelés alapján.

A tavasszal megfogalmazott kormányzati reformelképzelésről a vidékfejlesztési tárca elkészítette ugyan a hatástanulmányt, napi finanszírozási okok miatt azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium sem az idei büdzsé előkészítésekor, sem a jövő évi tervek között nem támogatja azt.

Az úgynevezett alapélelmiszereket jelenleg 18, illetve 25 százalékos általános forgalmi adó terheli. A korábbi kormánydöntés szerint az adócsökkentésnek július végéig, a jövő évi költségvetés koncepciós tervének elkészültéig kellett volna konkrét formát öltenie, pontosan megjelölve „az intézkedés közvetlen és közvetett hatásait, valamint a gazdaságélénkítésben, illetve az élelmiszer-forgalom gazdasági folyamatainak kifehérítésében elvárható szerepét”.

A hatástanulmányt áprilisban készítették a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), érdemben azonban eddig nem tárgyalta a kabinet. A koncepció szerint a tárca azt szorgalmazta, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs három lépésben 5 százalékra csökkenjen. A költségvetést a VM áprilisi számításai szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne - írja a lap.