Maradt 6 százalék a kamat

2011.08.23. 14:01 Módosítva: 2011.08.23. 14:02

Nem változtatott a 6 százalékos jegybanki alapkamaton a nemzeti bank monetáris tanácsa. A döntés nem okozott meglepetést, a legtöbb elemző szerint év végéig nem várható változtatás. Az alapkamat szintje január 25-e óta változatlan, akkor egy három plusz egy lépésből álló, tavaly áprilisban 5,25 százalékról indult kamatemelési folyamat ért véget.

Az Equilor kedd reggeli elemzése szerint bár a rossz növekedési adatok miatt az elmúlt fél évben most szólt volna a legtöbb érv a kamatcsökkentés mellett, a változtatás veszélyes lett volna az elmúlt hetek ideges nemzetközi hangulata miatt. Az ugyanis könnyen megfordíthatta volna az utóbbi időben egyébként kedvező hazai kötvénypiaci légkört, és gyengíthette volna a forintot.

A JP Morgan MTI által idézett hét eleji elemzése szerint a következő változtatás 2012 márciusában jöhet, ugyanakkor az az eddig várt emelés helyett csökkentés lehet, mivel a vártnál rosszabb növekedési adatokra a jegybank így kényszerülhet reagálni. Korábban a forint árfolyamával és a költségvetési hiánnyal kapcsolatos kockázatok miatt jósolták azt, hogy emelésre kényszerülhet a magyar jegybank.

Hasonlóan vélekedett a Capital Economics is, ami szerint kényes egyensúlyi helyzetet kell fenntartania a jegybanknak, egyrészt a jelentős devizaalapú adósságteher miatt folyamatosan figyelniük kell a befektetői kockázatvállalás alakulását és a forint árfolyamát, aminek a gyengülése esetén kamatemeléssel kell beavatkozniuk, másrészt a magas kamat rontja a gazdaság növekedési esélyeit. Összességében idén szerintük sem várható változás, jövőre a JP Morgan-hez hasonlóan 5,5 százalékos kamatot várnak az első negyedévtől.

Augusztus a hetedik hónap, amikor nem változott a kamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.