Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Fizetniük kell a 75 éves devizahiteleseknek is

2011.08.25. 08:12

Egy összegben, a futamidő végén, vagy előtörlesztéssel a korábbi években lesznek kénytelenek rendezni a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna - írja a Népszabadság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

A kormány egy minapi rendeletében írta elő, hogy a futamidő a 75. életév betöltéséig terjedhet - emlékeztetnek a lapban. A minisztérium szerint a szabályozás a jelenlegi általános banki szabályozásnál enyhébb feltételeket jelent, az adós számára lehetővé teszi, hogy a fennálló adósság visszafizetése a lehető legkisebb anyagi tehervállalást jelentse. A pénzkölcsöntartozás egyéb általános feltételeit a hatályos jogszabályok, így a polgári törvénykönyv rögzíti – tették hozzá.

Ez alapján pedig az adósnak rendeznie kell tartozását. A lap információi szerint a pénzintézetek nem fogják törölni a jelzálogot az ingatlanról a jelzálogalapú hitelek esetében, amíg az ügyfél ki nem egyenlítette a hiteltartozását. Vagyis ha az ügyfél nem fizet, rámehet a háza.