Megtakarítás helyett csak törlesztünk

2011.08.25. 14:12
A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt.

A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint. A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a lakosság 44 százaléka meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként.

Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik, csak kevesebb, mint ötödük elképzeléseiben szerepel tíz évnél hosszabb befektetés.

"A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait" – összegezte a kutatás eredményeit Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

Bartók szerint mivel a befektetéshez kötött életbiztosítás hosszú távú öngondoskodási célokat szolgál, ezért a futamidő alatt érdemes a piacok változásaira az egyéni kockázati szintnek megfelelően reagálni. Az Aviva közleménye szerint tudatos portfóliókezeléssel "minimalizálhatóak a piaci visszaesésből eredő károk, és újra növekedési pályára állíthatók a közelmúltbeli világpiaci zuhanás következtében hozamesést elszenvedett befektetési portfóliók".