Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nem sietünk megszabadulni a hiteltől

2011.08.26. 08:01 Módosítva: 2011.08.26. 08:01
A feltételezésekkel ellentétben egyáltalán nem vált jellemzővé, hogy felgyorsítanák a banki ügyfelek a hitelek visszafizetését, sőt ezzel ellentétes tapasztalatok is akadnak.

Több elemző is hangsúlyozta, hogy azok a banki ügyfelek, akik tehetik, igyekeznek minél hamarabb megszabadulni devizahiteleiktől. Sokan az előtörlesztéseknek tudják be, hogy az adóelőny eltűnni látszik a rendszerben (sem a megtakarítások növekedésében, sem a fogyasztás élénkülésében nem mutatkozik meg ennek hatása).

A CIB-nél a Napi érdeklődésére elmondták: ezen a téren semmilyen változást sem érzékeltek. A lakosság körében nem tapasztalták az előtörlesztések számának növekedését az UniCreditnél sem. Mint hozzátették: a hitelfelvétel árfolyamához képest erős deviza nem is kedvez az előtörlesztésnek, hiszen így az ügyfél realizálná az időközben keletkezett árfolyamveszteséget. Hasonlóan válaszoltak lapunk kérdésére az MKB-nál is. Csupán a Raiffeisennél látnak kismértékű, jelentős változásnak semmiképpen sem mondható növekedést ezen a téren.

Háztartási tranzakciók 2011. első félév (milliárd forint)
  Hitel Betét
Forint 103,1 6,5
Deviza −237,6 52
Forrás: MNB

A Budapest Bank (BB) pedig éppen azt észlelte, hogy a jelzáloghiteleknél az utóbbi időben határozottan csökkent azoknak a tranzakcióknak a száma, amikor az ügyfelek lejárat előtt zárják le szerződésüket. Személyi kölcsönök esetében hasonlóan csökkenő trendet figyeltek meg az előtörlesztések számát tekintve. Úgy vélik, ezen ideiglenes és egyszeri növekedési hatást hozhat majd a nyugdíjpénztári reálhozamokból történő előtörlesztés.

A lakossági üzletágban a 2010-es évhez képest az elő- és végtörlesztések száma a devizahitelek forinthitelekké történő átváltásával együtt is csökkenő tendenciát mutat, mind a fedezetlen, mind az ingatlanfedezetes hitelek tekintetében az OTP-nél is. Ez a bank szakemberei szerint részben azzal magyarázható, hogy a megemelkedett devizaárfolyamok hatására a háztartások törlesztési terhei növekedtek, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az a megtakarítható összeg, amelyet a hiteleik elő-, illetve végtörlesztésére fordíthatnának.

A vállalati bankként ismert Commerzbank ügyfeleinél nem változott a szokásos ügymenet a devizahitelek visszatörlesztése területén. Ez − hangsúlyozták a pénzintézetnél − többek között annak köszönhető, hogy a bank általában csak akkor nyújtott devizában hitelt, ha az ügyfélnek természetes fedezettsége volt, például az adott devizában exportárbevételt realizált vagy fedezeti ügyletet kötött. Így az elmúlt időszak kedvezőtlen tendenciái itt nem jártak súlyos következménnyel.

Hasonló tapasztalatról számoltak egyébként be a kis- és középvállalati szektor kapcsán az UniCreditnél és a BB-nél is. A BB-nél még hozzátették: vállalati portfóliójuk egyharmada van devizában, de ezen belül elenyésző a svájcifrank-alapú kihelyezés.