Salgótarján mentené az öblösüveggyárát

2011.08.29. 16:34

Az önkormányzat kezdeményezésére salgótarjáni vállalkozókból megalakult Tarján Glass Kft. pályázatot adott be a felszámolás alatt álló öblösüveggyár megvételére; kedvező elbírálás esetén még az idén újraindulhatna a termelés, és 220 embert foglalkoztatnának a gyárban, közölte Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere.

Az augusztus első hetében egymillió forintos törzstőkével megalakult Tarján Glass Kft. tagja az önkormányzat is 250 ezer forint névértékű üzletrésszel, ezt a döntést a banki garanciák miatt hozták meg. A számítások szerint 1,5 milliárd forintból lehet újraindítani a gyárat, a kft. ehhez 800 millió forintos banki hitelben gondolkodik.

Amennyiben a Tarján Glass meg tudja venni a gyárat, még ebben az évben 220 fővel kezdhetnék meg a termelést - mondta Székyné Sztrémi Melinda. Hozzátette: 250 régi dolgozó neve, elérhetősége van az önkormányzatnál másfél éve, közülük 100-110 regisztrált munkanélküli.

A termelést a kehelygyártással kezdenék meg, a következő lépcső lenne a palackgyártás, ami újabb 100-150 ember foglalkoztatását jelentené.

A gazdasági társaság létrehozását az indokolta, hogy állami segítséget csak működő gyárhoz adhatnak. Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért: tárgyalt a Magyar Borászok Szövetségével is, mert a palackokat jelenleg külföldről beszerző borászok potenciális vevők lehetnek, az utóbbi években kelyheket előállító öblösüveggyárba pedig kis ráfordítással beállíthatók olyan gépsorok, amelyekkel palackot is lehet gyártani.

Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy a Térségi Integrált Szakképző Központon (TISZK) keresztül üvegipari szakképzést is indítanak Salgótarjánban.

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő salgótarjáni öblösüveggyár felszámolása 2009 szeptembere óta tart. A cég akkor már szlovák tulajdonban volt, miután egy korábbi felszámolási eljárásban, 2006 októberében a losonci R-Glass vásárolta meg.

A volt dolgozók márciusban tüntetést szerveztek a gyár megmentéséért, a termelés újraindításáért. A gyárat nyáron ötödször hirdette meg a felszámoló, mert a korábbi négy pályázaton nem talált vevőre.