A kormány elé kerülhet a költségvetés

2011.08.30. 07:58

Elvileg már csak egy hónapja van a kormánynak, hogy a 2012-es költségvetés tervezetét a parlament elé terjessze, s a menetrend szerint az e heti kormányülésen kell hogy a miniszterek először találkozzanak a javaslattal.

A jövő évi költségvetési alappálya kedvező makrogazdasági környezetben is jelentős megszorításokkal számolt, hisz míg idén a különadók és a magánpénztári einstand megmentette a költségvetést - sőt a tervezett 2,9 százalékos deficittel szemben 0-2 százalék közötti GDP-arányos többletet generál -, addig a 2012-es 2,5 százalékos hiánycél teljesítéséhez az ideihez képest a költségvetés pozícióit 800-1000 milliárd forinttal kell javítani.

Nem tartható a növekedési terv

Az elmúlt hetekben a kormány számára is világossá vált, hogy a korábban felvázolt makrogazdasági pálya nem tartható - a GDP-növekedés pedig a Reuters elemzői konszenzusa szerint idén kettő, 2012-ben pedig 2,3-2,4 százalék lesz. Ez utóbbi évi mintegy 120-150 milliárd forint bevételkieséssel jár - ötven százalék körüli újraelosztást feltételezve. Az Európai Bíróság áfadöntése további 200-260 milliárd forint egyszeri bevételkiesést jelent - igaz, ennek kivitelezését akár már idén is megléphetné a kormány, tehermentesítve a jövő évi büdzsét.

A nemzetgazdasági tárca júliusban nyilvánosságra hozta a 2012-2013-as költségvetési keretszámokat, amelyekből az derül ki, hogy rendkívül szigorú költségvetési megszorításra kell számítani: az idei (a Mol-pakett megvásárlásával együtt számolt) 1494,5 milliárd forintról 2012-ben 606,4 milliárd forintra kellene csökkenteni a deficitet.

A bevételi tervekben viszont egyelőre nagy meglepetés nem látható: a gazdálkodó szervezetek adóbefizetései a terveknek megfelelően csökkennek, amit a lakosság által fizetendő adók és a fogyasztási adók növelésével igyekszik a kormányzat ellensúlyozni.