Varga: Újabb zárolások jöhetnek

2011.08.31. 10:23

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a vártnál kisebb gazdasági növekedés ellensúlyozására elképzelhető további zárolás a tárcáknál, és a kormány megvizsgálja más kisebb gazdasági lépések szükségességét is.

Az államtitkár a TV2 Mokka című műsorában szerdán emlékeztetett arra, hogy idén 250 milliárd forintot már elvontak a minisztériumok költségvetéséből, és azt mondta: sajnos, mivel kisebb lesz a gazdasági növekedés, szükség lehet további zárolásokra vagy arra, hogy megtegyenek kisebb korrekciós gazdasági lépéseket.

Mint mondta, nem zárja ki, hogy módosítsanak olyan adótételeket, amelyekről már korábban is tárgyalt a parlament. A cigaretta jövedéki adójánál tavasszal volt egy parlamenti szavazás, akkor 30-40 milliárd forintról nem döntött az Országgyűlés, ennyit "hagyott kint" e jövedéki adó keretében - fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve: azt el tudja képzelni, hogy ilyen kisebb tételeknél "a kormány intézkedéseket fog hozni".

A tervezett lépések előzménye, hogy az augusztusban publikált növekedési adatok áthúzták a kormány korábbi terveit, amik 3,1 százalékos növekedéssel számoltak az idei évre. Az új adatok szerint az első félévben csak 1,9 százalékos volt a bővülés, a tendencia pedig romlik: az első negyedév 2,4 százalékát egy 1,5 százalékos második negyedév követte, ezért a kormány 2 százalékosra rontotta az idei várakozásait, de londoni elemzők már ezt is kétségbe vonták. Ha az új növekedési pálya mellett is tartani szeretnénk a 3 százalék alatti hiánycélt, százmilliárdos lyukat kell befoltozni a költségvetésen.  • Hírek
  • Bankszámla