Orbán: A bankoknak még fizetniük kell

2011.09.01. 19:34 Módosítva: 2011.09.01. 20:26

A nem a hétköznapi élethez szükséges termékek adójának emelése lehet az egyik útja a költségvetésben keletkezett lyukak betömésének, mondta Orbán Viktor a TV2-nek. A miniszterelnök ma közgazdászokkal is tárgyalt a 100 milliárdos lyuk betömésére adódó lehetőségekről, konkrétumokat azonban ezután sem mondtak. Az interjúban viszont jelezte, amit korábban már sejteni lehetett: az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójának és a szerencsejátékadó emelése biztosan szerepel a tervekben.  A kormányfő hangsúlyozta: a költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk". Részleteket a jövő szerdai kormányülést követően ígért.

Mérlegelés kérdése, hogy a magyar bankrendszer mit bír el, de részletbefagyasztáson túl még számos lehetőség van arra, hogy a frankdrágulással megemelkedett törlesztőrészletek jelentette kockázatban osztozzanak az adósokkal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Tényeknek.

A kormányfő nem mondott részleteket a tervezett intézkedésekről, de mint fogalmazott, egyelőre nem is volt miről tájékoztatni ez ügyben a Magyar Bankszövetséget. A miniszterelnök már hétfőn, a Magyar Rádiónak nyilatkozva is jelezte, hogy az ősz legfontosabb kérdése a veszteségmegosztás lesz, azaz annak vizsgálata, ki és milyen mértékben vállalja a frankárfolyam okozta többletterheket.