Megismétlem: Nem lesznek megszorítások

2011.09.03. 12:18

Az IMF hétfőn rontotta az Egyesült Államok, valamint az euróövezet idei és jövő évi gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozását, egyben felszólította a Fed-et és az EKB-t, hogy álljanak készen a monetáris politika lazítására, ám miután a piacok a recessziós félelmet már régen beárazták (persze azért állandóan újra meg újra megteszik), a tőzsdéknek és a devizapiacoknak egész nyugodt hete volt. Pláne a megelőző két héthez képest, pedig a tőzsdekrach csak tünet volt. A pánik, ami a nyáron söpört végig a világ értékpapírpiacain, elmúlni látszik, a gondok azonban megmaradtak: szerdán még a vártnál jobb hírek jöttek ugyan az amerikai munkaerőpiacról, pénteken viszont kiderült, nem bővült a foglalkoztatottság Amerikában augusztus folyamán, ezzel további nyomás került a Fed-re az amerikai gazdaság élénkítésével kapcsolatban. Naná, hogy a frank kéthetes csúcsot döntött, 250 forint közelében is járt, miközben a hét nagy részét a pár hónapja még irreálisnak, ma már megnyugtatónak tűnő 230-as tartományban töltötte.

   35. heti záró  34. heti záró
BUX  18 233
17 839,86
OTP 4001 4120
Mol 17 100
 16 395
Richter 35 530
33 700
Magyar Telekom 514 494

A táblázatból látszik is: bár az OTP esett, a többi vezető papír és ezzel a BUX emelkedett a héten, követve a nemzetközi - a korábbi heteket korrigáló - trendet is.

Így aztán tényleg ráértünk magunkkal foglalkozni, újra a magyar gazdaság gondjai járhattak a magyar emberek fejében. A miniszterelnök – miután kormányának teljesítményét a múlt héten már a Magyar Nemzet sem tudta dicsérni – elmondta: küzdelmes ősz lesz. Az ok, bár ez így kifejtve már nem hangzott el, egyszerű: a kormány valamiért azt hitte, irgalmatlanul beindítja a gazdaságot, de nemhogy munkahelyeket nem sikerült teremteni, nemhogy felpörgetni nem sikerült semmit, még a nemzetközi helyzet is fokozódott. A magyar gazdaság teljesítménye pocsék, így aztán a merészre álmodott növekedésre épített költségvetés is felborult. Külföldi elemzők szerint egyenesen kicsúszott a kormányfő kezéből az irányítás.

Azért ez a hét sem maradt bejelentés nélkül, lesz államadósságcsökkentés. Hogy miből, mennyi és hogyan, még nem egészen világos, de az éppen elúszó idei költségvetés dacára a kormány újra mer nagyot álmodni, és az áprilisban a konvergenciaprogramban rögzítettnél is nagyobb mértékű adósságcsökkentésről beszélni, az új cél a ciklus végére a GDP 65 százaléka alá vinni a most 78 százalék körül álló mutatót.

Ami segíthet: az Alkotmánybíróság belső viták miatt végül nem döntött a magánnyugdíjpénztárak államosításával kapcsolatos beadványokról, a csütörtökön öt új taggal kiegészült testület már megengedőbb lehet a kiszivárgott határozattervezetben foglalt állásponthoz képest.

Persze az idei költségvetésnek bármilyen döntés már aligha oszt-szoroz, a kormányfő pedig közgazdászokkal is tanácskozott, hogyan lehetne betömni a 100 milliárdos lyukat. Megoldásként adóemeléseket vázolt Orbán Viktor (és a bankoknak is kijut még valami, a frankválság devizaadósokra háruló terheit enyhíteni ígéri a kormány). Az adóemelés egyfelől azt jelentheti, hogy a nyáron még a parlamentet maga alá gyűrő dohánylobbi most nagyot nézhet majd, olyan adóemelést kap a nyakába, másfelől viszont nagy kérdés, hogyan sikerül majd a tervezett adóemeléseket még az idén bevétellé formálni, hiszen 45 napos határidő van a hatályba léptetésre, így idén alig marad idő a beszedésre. A jövő heti kormányülés után az ígéret szerint kiderülhetnek a részletek is.