Ismét úrrá lett a félelem a piacokon

2011.09.05. 17:53
Hétfőn ismét a globális növekedési félelmek kerültek elõtérbe a világban, ami mellett az európai adósságválság körüli félelmek sem oldódnak. Az aggodalmak hatására erősödtek a befektetési menedék eszközök, estek a nyugat-európai tőzsdék és gyengült a forint.

Romlott a hangulat a piacokon hétfőn az európai adósságválság és a globális lassulástól való félelmek hatására. A svájci frankot hétfőn délután 252,52 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtt tíz órai 248,32 forinttal és a péntek délutáni 246,74 forinttal szemben.

Nap közben 250 forint szűk környezetében ingadozott a svájci frank árfolyama, majd az EKB kötvényvásárlásainak euró-gyengítő hírére 252 forint fölé szökött. Az EKB az elmúlt héten 13,3 milliárd euró fordított államkötvények, közöttük olasz és spanyol kötvények vásárlására, szemben az egy héttel korábbi 6,65 milliárd euróval.

Az euró hétfőn több mint egy százalékkal gyengült a befektetési menedék szerepének köszönhetően erősödő svájci frankkal szemben, a szintén hagyományos befektetési menedék, az arany pedig 1.900 dolláros unciánkénti ár felett megközelítette korábbi rekordját.

Az euró jegyzése hétfőn délután 278,50 forint 275,38 forint után, a dollár 197,47 forint 193,58 forinttal szemben, a japán jen jegyzése 2,5668 forint 2,5251 forint után. Hétfőn igyekeztek biztonságos pozíciókat felvenni a befektetők a nemzetközi devizapiacokon, különös tekintettel az ünnep miatt zárva tartó amerikai piacok miatt megcsappant forgalomra. Hétfőn a német kormánykoalíció tartományi választásokon elszenvedett vesztesége fokozta tovább a piaci aggodalmakat az euróövezeti válság rendezésével kapcsolatba.

Lejtmenetben a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 553,51 pontos, 3,04 százalékos csökkenéssel, 17 679,52 ponton zárt hétfőn. A Mol 16 150 forinton 5,552 százalékos mínuszban zárta a napot. Az MTelekom 500 forinton 2,72 százalékos mínuszban, az OTP 3940 forinton zárt, a Richter papírjai nap végén 2,33 százalékkal értek kevesebbet, 34 700 forinton kereskedtek velük záráskor.

Nagy Bertalan, az Equilor vezető befektetési tanácsadója szerint a gazdasággal kapcsolatos félelmek nem enyhültek múlt hét óta, így minden európai börzén pesszimista hangulat uralkodott hétfőn.

Miszkuj Tünde, a Raiffeisen üzletkötője elmondta: alacsony forgalom mellett folyamatosan csökkentek az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén összhangban a többi európai index-szel. A pesszimizmus oka továbbra is, hogy az államadósság-válsággal kapcsolatos problémákat továbbra sem oldották meg. Az üzletkötő hozzáfűzte: a Mol árfolyamának eséséhez a Szíriára vonatkozó európai uniós szankciók híre is hozzájárult.

Az irányadó nyugat-európai indexek 4-5 százalékos zuhanást mutattak délután. A német DAX letörte az augusztusi mélypontját 5340 pontnál. A BUX is megérezte a rossz hangulatot, így végül 3 százalékos eséssel zárta a napot. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 3,21 százalékkal, frankfurti DAX-30 5,06 százalékkal, a párizsi CAC-40 4,47 százalékkal volt a pénteki záró alatt.

Nőtt a csődkockázat

Jelentős emelkedéssel kezdték a kereskedési hetet az euróövezeti tagállamok törlesztéskockázati biztosítási tranzakciónak árazásai is, a londoni piacon, és a romló befektetői hangulat a magyar kockázati árazásokat is felhajtotta.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósság nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a hétfői késői londoni kereskedésben számottevő, 13 bázispontos napon belüli emelkedéssel 440 pont közelébe jutott a 426,74 pontos előző zárószintről. A nyár elején még 255 pont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A jelenlegi magyar CDS-díjszabások is mindazonáltal eltörpülnek az adósságválságtól legsúlyosabban érintett euróövezeti országokéi mellett. A CMA kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztési leállás ellen köthető határidős piaci biztosítási ügyletek középárfolyama a hétfő délutáni londoni kereskedésben 2500 bázispont - vagyis tízmillió euró görög szuverén adósságra számolva 2,5 millió euró - közvetlen közelébe emelkedett a 2350 bázispontos előző záróról. A nyár elején még 1400 bázispont alatti görög CDS-díjakat mértek a londoni piacon.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a Londonban hétfőre kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg hozzávetőleg 87 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

Jóval meghaladják a magyar CDS-díjszabásokat Írország és Portugália törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak árazásai is. Az előbbi esetében 830 bázispont feletti árazásokat mértek hétfőn Londonban, az utóbbi euróövezeti tagállam CDS-díjszabásai pedig hosszú hetek óta először ismét ezer bázispont - tízmillió euró adósságra egymillió euró - fölé drágultak.

Figyelemreméltó a legnagyobb eurógazdaság, Németország CDS drágulása. A valutaunióban irányadónak tekintett német államkötvények CDS-árazása hétfőn 83 bázispont - tízmillió euró német adósságra 83 ezer euró - környékén mozgott, magasabban, mint az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia CDS-díjszabása, amely a hétfői kereskedésben 80 bázispont volt. Ez azt jelzi, hogy a piac most már valamivel sebezhetőbbnek ítéli Németországot mint szuverén adóst Nagy-Britanniánál.