Luxusáfát akar Matolcsy

2011.09.07. 16:57 Módosítva: 2011.09.07. 16:57

Matolcsy György levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának.

Az NGM közleményében azt írják, Matolcsy meggyőződése szerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedvezően fogadná a javaslatot, mert a tagállamok többsége nehéz költségvetési konszolidációval néz szembe.

A nemzetgazdasági miniszter szerint meghatározott luxuscikkek körére a normál kulcsúnál magasabb – 35 százalékos - forgalmi adó közös szabályok mentén történő kivetése nem lenne káros az egységes európai piac eddigi vívmányara, hiszen a tagállamoknak bizonyos termékeket és szolgáltatásokat ma is van lehetősége a normáltól eltérő, alacsonyabb mértékben adóztatni.

Ma az unióban 25 százalékos a felső áfakulcs, ennél magasabbat egy tagállam sem alkalmazhat semmilyen termékre. Az NGM nem részletezte, hogy pontosan milyen, esetleg milyen értékhatár feletti termékek esetében tartaná indokoltnak a luxuskulcs bevezetését. Egyelőre a tárca válaszaira várunk azzal kapcsolatban is, készültek-e számítások arra vonatkozóan, hogy a javaslat elfogadása esetén milyen pluszbevételre tehetne szert a magyar költségvetés.

Az nyilvánvalónak látszik: a javaslat csak akkor lehet sikeres, ha nem pusztán lehetőséget ad, hanem kötelezi a tagállamokat bizonyos termékek luxusáfakörbe sorolására, ellenkező esetben éppen a mobilis és tudatosabban vásárló gazdagabb rétegek szomszédos országokban szereznék be a luxuskörbe sorolt, nyilván nem a napi bevásárláshoz tartozó cikkeket.

A javaslat ugyanakkor annak újabb beismerésének tekinthető, hogy a fogyasztás felfuttatására és ezen keresztül elért növekedésre épített gazdaságpolitika kudarcot vallott.