A kaminosoknak nem lesz drágább a dízel

2011.09.07. 16:19 Módosítva: 2011.09.07. 17:35

Nem érinti a fuvarozókat a gázolaj jövedéki adójának 97,35 forintról 110 forintra emelése, közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. A november 1-jétől emelkedő adóteher ugyanis nem vonatkozik az áru- és személyfuvarozók januárban bevezett adókedvezményére.

Ez a kedvezményezetti kör idén literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült. "A kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét, ezért az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra" - közölte a tárca.

Kompenzálják a mezőgazdasági termelőket is, akik jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza. "Annak érdekében, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a visszaigénylés mértékét 80 százalékról 82 százalékra emeli a kormány" - derült ki az NGM közleményéből.

Mint azt az Index megírta, könnyen 400 forint fölé lökheti a kutakon a dízel árát a kormány tervezett intézkedése, a költségvetésen ütött mintegy 100 milliárdos lyukat ugyanis részben a gázolaj jövedéki adójának emeléséből tömnék be. Bár a gázolaj ára már így is rekordokat döntöget, szerdától 371 forintba kerül egy liter, az adóemeléssel soha nem látott szintekre drágulhat az üzemanyag. A jövedéki adó emelésével ráadásul a kormány áfabevétele is növekszik, a forgalmi adó ugyanis már a jövedéki adóval terhelt árra rakódik rá, a mostani emeléssel például 371-as árról 387 forintra drágulna a dízel, vagyis a tényleges emelés minden literen kb. 16 forint pluszt hozna az államnak.

Mellesleg az adókedvezmény emelése nélkül is megérheti inkább külföldön tankolni, Ausztriában ma nagyjából 361, Ukrajnában pedig 240 forint egy liter dízel átlagára.