Érdemes komolyan venni a behajtókat

2011.09.08. 07:49

Az idén érzékelhetően megugrott a behajtóknak eladott követelések száma, tudta meg a Napi Gazdaság Thummerer Pétertől, a Magyar Követeléskezelő és Információs Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnökétől.

A magánszemélyek tartozásai között a közhiedelemmel ellentétben a legnagyobb gondokat nem azok a lakáshitelek okozzák, amelyeket képtelenek törleszteni az adósok. A bankok ugyanis mindent megtesznek azért, hogy házon belül rendezzék a helyzetet. Tény persze, hogy a kapacitások szűkössége miatt egyre több banki megbízás is érkezik a behajtókhoz, de ezek szinte kivétel nélkül fedezetlen kölcsönökre vonatkoznak.

Idei adatok még nem állnak rendelkezésre, de a számok már tavaly is mutatták ezt a tendenciát. Az eladott banki követelések száma az ezt megelőző évhez képest közel megkétszereződött, míg közüzemi hátralékoknál tíz, a telefonnal kapcsolatos ügyeknél pedig 42 százalékos volt a növekedés. Thummerer utóbbinál nem zárja ki, hogy a 2011-es számok is hasonlót mutassanak, a közüzemi tartozásoknál viszont legalább még 20 százalékos emelkedést tart valószínűnek. Nemrégiben több tízezres állományok kerültek át a behajtókhoz.

Egyre szélesebb az a kör, amelynél rendszeres jövedelem, vagy egyéb mozgósítható tartalék híján a követelés érvényesítésére csak a jogi út marad, nyomatékosította az elnök, aki egyben a szintén ezen a piacon dolgozó EOS KSI ügyvezetője is. Mint ő is elismerte, így nemegyszer fordul elő, hogy egy százezer forintos közüzemi vagy a telefonszámlán levő tartozás végül lakásárverezéshez vezet. Amennyiben ugyanis a behajtó cég megkeresése eredménytelenül zárul, akkor az ügy a végrehajtóhoz kerül, lefoglalható ingóság híján pedig az ingatlan kerülhet dobra.

Thummerer hangsúlyozta, hogy ilyen esetben a jogszabályok által lehetővé tett költségek felszámítása révén 50−100 ezer forinttal eleve nő az adós hátraléka. Ezért − nyomatékosította − érdemes komolyan venni a behajtók jelentkezését. Tárgyalási készség esetén ugyanis ezek a cégek is lehetővé tesznek részletfizetést, sőt még fizetési moratóriumot is el lehet náluk érni.