Továbbra sem lehetnek nyugodtak a frankhitelesek

2011.09.08. 14:04

Hiába vezet be árfolyamgátat a svájci jegybank a frankra az euróval szemben, amíg az eurózóna válsága nem ér véget, aligha várható 220 forint alatti frankárfolyam.

Mint ismert, az SNB kedden bejelentette, hogy nem engedi a frank árfolyamát az euróval szemben az 1,20-as szint alá erősödni, ennek érdekében pedig kész beiindítani a franknyomdát. A bejelentés hatására a frank látványos gyengülésbe kezdett, alig 20 perc alatt a 252 körüli szintekről 229-ig esett, és nagyjából szinten is maradt, csütörtökön délután 227,67 forintot adtak egy svájci frankért.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ez persze sovány vígasz azoknak a devizahiteleseknek, akik 140-170 körüli árolyamon vettek fel frankhitelt, mégis elviselhetőbb, mint a nyári szintek, egy hónappal ezelőtt még a 273 forintot is megjárta a frankárfolyam, az euróval szemben pedig gyakorlatilag elérte a paritást, 1,0071-es szinten állított fel történelmi rekordot.

    A hitelesek ráadásul a svájci árfolyamgát ellenére sem menekültek meg az eurózóna adósságválságának piaci hatásaitól, a frank forintban kifejezett árfolyama ugyanis nem csak a frank euróval szembeni erejétől függ, hanem a forint/euró árfolyam alakulásától is.

    Sőt, most elsősorban ettől, Búró Szilárd az Equilor devizapiaci elemzője szerint ugyanis az árfolyamgát bevezetésétől függetlenül a frank menekülődeviza szerepe megmarad, nem várható, hogy drámaian gyengülni kezd az euróval szemben, valószínűleg egy darabig stabilan az SNB által meghatározott 1,20-as szint körül alakul az árfolyam.

    Az elemző szerint az euró árfolyamát most döntően az eurózóna válsága körüli félelmek mozgatják, a következő hónapokban a 270-280 forintos szint környékére várható. Búró szerint a hosszú távú kilátások elsősorban a válságra adott válaszoktól függenek: az, hogy hogyan kezeli a monetáris unió a görög adóssághelyzetet, alapjaiban határozhatja meg, hogy milyen irányt vesz az euró árfolyama.

    Bár jelentős forinterősödés nem várható, a magyar kormány tehet azért, hogy jobb formában tartsa a forintot, elkötelezett adósságcsökkentő politikával és fiskális fegyelemmel nagyobb eséllyel tudja szinten tartani az árfolyamot. Hiteles gazdaságpolitika mellett tovább nőhet a magyar állampapírok kereslete, ez pedig a forintra is jó hatással lehet, és a frankhitelesek terhei sem nőnek tovább.

    275 forintos euró, és 1,20-as frank mellett például 229,17 forinton kellene törleszteni, 265-ös euró mellett 220,83 forintba kerülne egy svájci frank.

    CHF/EUR HUF/EUR HUF/CHF