Kifut az időből a kormány

2011.09.09. 15:56

Péntek délutánig sem érkeztek meg a parlamenthez azok a törvényjavaslatok, melyek a miniszterelnöki keddi bejelentése szerint elsősorban a jövedéki adók emelésével és az adóbehajtás fokozásával biztosítanák a költségvetésen keletkezett 100 milliárdos lyuk befoltozását.

Ötven százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkohol jövedéki adóját. A gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nő. A bejelentés szerint ez a plusz adóbevétel az idén két hónapig, novemberben és decemberben hízlalhatja a költségvetést – szakértők így is kételkednek, elég összejöhetnek-e a tervezett összegek.

Csakhogy: az adótörvények hatályba lépéséhez azok 45 nappal korábbi kihirdetése szükséges. A kormány számol is ezzel – tavaly a választási évekre vonatkozóan módosították a törvényt, 40 napra, de idén ugye nincs választási év –, alighanem ezért kalkulálnak két hónappal. De már a november elsejei határidőhöz is az kéne, hogy a parlament a jövő héten elfogadja, a köztársasági elnök pedig aláírja és kihirdesse a törvényt, aminek november 1-i hatályosulásához szeptember 16-án, jövő pénteken benne kéne lennie a Magyar Közlönyben.

Az átlagos törvényjavaslatok kb. 4 hét alatt futnak át a parlamenten. A házszabálytól való eltéréssel tetszőlegesen lerövidíthető ez az idő, akár arra is lehetőség van, hogy az első, szeptember 12-i, hétfői ülésnapon benyújtott jogszabályt még aznap el is fogadjanak, de ehhez 4/5-ös többség kell (mármint a rendkívüli eljáráshoz, a törvényről való döntéshez elég a szokásos feles többség). Az ellenzéki frakcióktól azonban aligha számíthat erre a kormány: bár egyelőre hivatalos kérésről nem is tudni, mindhárom ellenzéki párt kifogásolta a javaslatokat, az azokat megalapozó számítások hiányát, a Jobbik pedig nem is támogatja az adóemelési elképzelést.

Marad tehát a sima menetrend, amivel rendkívüli ülés összehívása nélkül biztosan veszít néhány napot a kormány: a javaslatokról legkorábban hétfőn lehet általános, kedden részletes vita, egy újabb ülésnap kéne a jövő héten ahhoz, hogy a zárószavazást is megtartsák, erről egyelőre szó nincs. Így alighanem csak 19-én lehet legkorábban zárószavazást tartani, ami után ha az államfő a törvényhozás motorjaként írja is alá a törvényt, szerdán, 21-én lehet kihirdetés.

A pénz azért összejöhet

Az az egyenként néhány milliárd forint, amit a kormány az egyes
jövedékiadó-tételek emelésétől vár, két hónap alatt befolyhat a
költségvetésbe, mondta az Indexnek Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.
Hangsúlyozta, már a Bajnai-kormány alatt megszületett az a
rendelkezés, ami kizárja a zárjegyes termékek forgalmazóinak az
adóemelés előtti készletezést, nagyobb mennyiség felhalmozását.

Vámosi szerint könnyen elképzelhető az is, hogy a NAV is képes az év végéig a most bejelentett, terven felüli 40 milliárd forint felmutatására.
Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozta: tévedés ezt az
összeget az áfa-behajtáshoz kötni, az adóhivatal az összes adónemben fennálló tartozást egyidejűleg próbálja meg behajtani. Ha az adóhatóság most indítana vizsgálatokat, azok az év végéig jogerősen be sem fejeződnének. A NAV a már jogerős határozatban szereplő tartozások, adók és pótlékok behajtásának gyorsításával tud lépni: ez alighanem feszítettebb munkatempót, túlmunkát, adott esetben ideiglenes
létszámátcsoportosítást követel meg. A szakértő szerint nincs szó
ezzel együtt arról sem, hogy a hatóság a végrehajtható tartozások
behajtásában lassú lett volna, most – akár egy gyárban, ahova hirtelen
beesik egy nagyobb rendelés – átmenetileg még jobban felpörgetik a
munkát, más területekről is ideösszpontosítva az erőforrásokat.