A külföldi anyabankok felülvizsgálhatják magyarországi elkötelezettségüket

2011.09.12. 20:21
Londoni elemzők kommentálták a hétfőn bejelentett kormányzati terveket a devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének lehetőségéről. A 4cas elemzői a kormányzati terveket "igen veszélyesnek" tartják a forintra és a magyar bankrendszer mérleghelyzetére. A JP Morgan elemzői szerint a parlamenti jóváhagyás után várhatóan EU-bíróságok előtt fogják megtámadni a kormány tervét, mert a kezdeményezés meglévő szerződések egyoldalú felmondásának felel meg.

A devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének makrohatásait akkor lehet majd megítélni, ha ismert, hogy az érintettek mekkora hányada él a lehetőséggel, ám ha sokan élnek vele, akkor a külföldi tulajdonos bankok "hajlamossá válhatnak" az ország mellett a pénzügyi válság idején vállalt elkötelezettségük felülvizsgálatára, vélekedtek a kormányfő hétfői parlamenti beszéde után londoni pénzügyi elemzők.

Megvan a lehetőség a bankok koordinációjára

A 4cast - az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég - felzárkózó piaci közgazdászai szerint kedvező elem, hogy a bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez. A ház szerint azt könnyű belátni, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel - különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos - ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek.

A bankoknak megvan a lehetőségük "különböző formális vagy informális társulások" révén a koordinációra, és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia - vagyis a tartózkodás a forinthitelek nyújtásától - betartására késztessék. A 4cast londoni elemzői szerint azonban elég csak egyetlen olyan piaci szereplő, amelyik hajlandó forintalapú finanszírozásra, és máris bukna az ilyen egyezség.

A ház szakértőinek fejtegetése szerint Nash játékelmélete azt mutatja, hogy a rendszerszintű érdek nem jelent stabil egyensúlyi állapotot, és erős pénzügyi ösztönzők fűződnének ahhoz, hogy valamely bankpiaci szereplő egyetlenként - és idejekorán - felajánlja a forintalapú refinanszírozási hiteleket a devizahiteleseknek. A 4cast londoni elemzői szerint vannak olyan bankok Magyarországon, amelyeknek csekély a devizaalapú hitelkinnlevőségük, és ezek természetszerűleg erőteljesen hajlanának a refinanszírozás felkínálására.

Mindemellett az állami tulajdonú bankoknak "más céljaik és motivációik" lehetnek, mint magántulajdonú versenytársaiknak, és a kormánynak is több lehetősége van olyan "új entitás" létrehozására - vagy egy ilyen létrehozásának "informális segítésére" -, amelyik forintfinanszírozást ajánl a végtörlesztésekhez, vélekedtek a 4cast londoni elemzői.

A ház szerint mindezek alapján közgazdasági szempontból nagyon nehéz lenne fenntartani egy olyan helyzetet, amelyben egyetlen bank sem kínál forintalapú finanszírozást. Ezért a 4cast elemzői a kormányzati terveket "igen veszélyesnek" tartják a forintra és a magyar bankrendszer mérleghelyzetére. A cég szerint vannak ugyan jogi akadályai a hitelszerződések átírásának, de tekintettel a kormány alkotmányos többségére, "ez nem lehet probléma", és a nemzetközi bíróságok csak nagyon lassan hoznak döntéseket.

Kétség ébredhet egyes befektetőkben

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői hétfő esti helyzetértékelésükben ugyanakkor annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a valószínűsíthető parlamenti jóváhagyás után a tervet EU-bíróságok előtt fogják megtámadni, mivel a kezdeményezés meglévő szerződések egyoldalú felmondásának felel meg.

A cég szerint az ügy növekedési szempontból is negatív, mivel "egyes befektetőkben kétség ébredhet a magyarországi szerződések szentsége iránt".

A JP Morgan elemzői szerint ha valóban nem lesz kötelező a devizaalapú hiteleket kibocsátó bankoknak forinthitelekkel segíteni a devizahitelek egyösszegű visszafizetését, akkor valószínűleg korlátozott lesz a lehetőséggel élők köre, mivel különösen a kis- és közepes jövedelmű devizahitelesek egyszerűen nem tudják majd finanszírozni a teljes összegű törlesztést még a csökkentett árfolyamokon sem.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a terv nyomán "eszkalálódott a feszültség" Magyarország és Ausztria között, miután az osztrák alkancellár hírek szerint kijelentette, hogy a magyar kezdeményezés a Magyarországon jelenlévő osztrák bankok "puszta létét fenyegeti".

A cég szakértői hétfő esti kommentárjukban azt jósolták, hogy a terv miatt valószínűleg emelkedni fognak a magyarországi befektetésekre rakódó kockázati felárak.

Még nem lehet számszerűsíteni a hatásokat

Az OTP Bank szerint a kormányfő hétfői bejelentései nem tartalmaztak elegendő részletet ahhoz, hogy pontosan számszerűsíthető legyen az intézkedések pénzügyi hatása. A társaság folyamatosan figyelemmel kíséri az Országvédelmi tervben jelzett változások szabályozási lépéseit, és azoknak a bankra gyakorolt várható hatásairól tájékoztatni fogja a piac szereplőit, áll a közleményben.

A kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedési tervek publikus és végleges tervezetének hiányában a várható intézkedések tényleges eredménykihatása jelenleg még megbízhatóan nem állapítható meg, illetve bármilyen részeredmény közlése félrevezető lehet, írta az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján.

A javasolt intézkedéseknek a közlemény szerint a későbbiekben lehetnek olyan következményei, amelyek befolyásolhatják a bankcsoport eredményességét. A társaság vezetése mindent elkövet azért, hogy a tervezett intézkedések az FHB Bankcsoportot érintő esetleges negatív hatásait minimalizálja, hangsúlyozza a közlemény a kormány azon javaslatára reagálva, amely szerint lehetővé tennék a lakossági devizahitelek piaci árfolyamtól eltérített árfolyamon történő végtörlesztését.