Alkotmánybírósághoz fordul a Bankszövetség

2011.09.12. 17:24

Elfogadhatatlan a banki közösség számára a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége - áll a Bankszövetség délután nyilvánosságra hozott közleményében.

A szövetség szerint a tervezet jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után, ezért "az intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni".

A Bankszövetség elnöksége rendkívüli ülésen tárgyalta meg a Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásának bankszektorra vonatkozó részét, ezután adta ki a közleményét, aminek végén jelzik: a szövetség nyitott, hogy a bejelentés többi, a bankokat érintő javaslataival kapcsolatban tárgyalásokat folytasson a pénzügyi kormányzat képviselőjével.

Orbán mai beszédében megerősítette, hogy a kormány olyan szabályozást dolgoz ki, ami alapján a devizahitelesek fix árfolyamon, egy összegben törleszthetik fennálló tartozásukat, ez elemzők szerint óriási veszteséggel járhat a bankszektorban.