2,5 éves csúcson a magyar csődkockázat

2011.09.12. 13:10

Miközben a forint az euróval szemben 282 körül stagnált a délelőtti órákban a bankközi piacon és a svájci frankkal szemben is viszonylagos stabilitás mutatkozott 234 körül addig a piaci aggodalmakat szintén jelző 5 éves magyar államcsőd elleni biztosítás éves díja jelentősen drágult írja a Portfolio.

A Markit adatszolgáltató jegyzése szerint 23 bázisponttal 465 bázispont körülig emelkedett az 5 éves magyar CDS-felár délhez közeledve. Ez 2009 áprilisa, azaz két és fél éve a legmagasabb országkockázati felárat jelenti és a negatív nemzetközi befektetői hangulat mellett dominánsan a magyar devizahitelesek végtörlesztési ügyének potenciálisan negatív következményeivel függhet össze. A témában a magyar kormányfő rövidesen megszólal a parlamentben, amely jelentősen befolyásolhatja a magyar eszközárak megítélését a délutáni órákban.

Közben ma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben arról beszélt, hogy Magyarország újra a térség egyik legkockázatosabb helyzetébe került, amiben jelentős szerpet játszik az eurózóna válságának újbóli súlyosbodása is. A miniszter szerint a kormány válaszol a helyzetre, folytatja a Széll Kálmán Tervet, az idei költségvetés 100 milliárd forintos intézkedéscsomaggal javítja, és a jövő évi államháztartási hiányt 2,5 százalékra csökkenti a GDP arányában. Ugyanakkor az eddigi lépések nem lesznek elegendőek a pénzügyi egyensúly védelmére, ami arra kötelezi a kormányt, hogy keresse azokat az eszközöket és forrásokat, amelyek a gazdasági növekedést 2 százalék feletti tartományba irányítják.