Matolcsy: Magyarország újra kockázatos helyzetbe került

2011.09.12. 11:18 Módosítva: 2011.09.12. 12:04

Magyarország újból a térség egyik legkockázatosabb helyzetébe került, mert az eurózóna új válsága magas és kedvezőtlen szerkezetű államadósság mellett érte el az országot - közölte Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter leszögezte, a kormány tudatában van a válságnak és válaszol arra.

Úgy vélekedett, hogy a kabinet a hatékony és szokatlan gazdaságpolitika következtében kikerült az unió közvetlen válsághelyzetéből, de az elmúlt 6 hétben kiderült, hogy itt van az eurózóna új pénzügyi válsága, amelyről nem tudni, hogy erőteljesebb, fenyegetőbb, kockázatosabb lesz-e, mint az előző, de erre is sok jel mutat.

A miniszter a parlament gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén beszélt. A válaszok közé sorolta, hogy a kormány folytatja a Széll Kálmán Tervet, az idei költségvetés 100 milliárd forintos intézkedéscsomaggal javítja, és a jövő évi államháztartási hiányt 2,5 százalékra csökkenti a GDP arányában.

A kormány eddigi intézkedéseinek látszanak az eredményei, de Matolcsy György szerint ezek nem lesznek elegendőek a pénzügyi egyensúly védelmére, ami arra kötelezi a kormányt, hogy keresse azokat az eszközöket és forrásokat, amelyek a gazdasági növekedést 2 százalék feletti tartományba irányítják.

Keresik a hazai kis- és középvállalkozások beruházási forrásait növelő, illetve a külföldi - kínai, kelet-ázsiai - tőkebevonási lehetőségeket. Növelni kell a fogyasztás bővülésének lehetőségét, ezért a kormány véglegessé teszi az egykulcsos szja-rendszert és segít az egymillió devizahiteles helyzetén is - emelte ki.

"Előrelépés volt az otthonvédelmi akcióterv, de ezzel nincs vége, tovább kell folytatnunk" - mondta. Megjegyezte:"miközben 2011-ben ezermilliárd forintos gazdaságélénkítés folyt, a bankszektorban 1 700 milliárd forintos hitelkivonás történt."  • Hírek
  • Bankszámla