Gyurcsánynak és Kósának is jó lehet a végtörlesztés

2011.09.15. 09:28 Módosítva: 2011.09.15. 13:48

Gyurcsány Ferenc határozottan jól jár majd a kormány által kínált 180 forintos végtörlesztési konstrukcióval - derült ki a Napi Gazdaság által áttekintett képviselői vagyonnyilatkozatokból. A volt miniszterelnök összesen 62,2 millió forint hitelt tüntetett fel, amelyet feleségével ingatlanvásárlás céljából vett fel.

Gyurcsány - kiindulva abból, hogy átlagosan húsz százalékot nyer az adós a végtörlesztéssel - akár 12,5 millió forintot is kaszálhat az ügyön. (Persze a számolgatás csak játék, hiszen a képviselők egy része az aktuális tartozást, más része pedig a felvett hitel összegét tüntette fel, így nem tudni, pontosan mekkora tényleges tartozásról lehet szó.)

Nem ő szakítana azonban a legnagyobbat: az egyetlen szocialista képviselő, aki egyéni listán jutott a parlamentbe, Tóth József ugyanis 66,9 millió forint hiteltartozásról számolt be.

Akár ennél is nagyobb lehet azonban Kósa Lajos hitele, Debrecen polgármesterének vagyonnyilatkozata egy kissé zavaros ezen a ponton, szerepel benne egy 23 millió forintos lakáshitel, egy 200 ezer és egy 36 ezer svájci frankos lakásfelújítási hitel mellett. A három hitel együtt mai árfolyamon gigantikus tartozást jelent - sok értelme persze nincs 235 forinttal felszorozni. Mivel nem tudni, mikor vette fel a hiteleket Kósa, s azt sem, hogy mind jelzálogalapú-e - a 200 ezres nagy valószínűséggel az -, csak becsülhető a tartozás. Nagy biztonsággal állítható, hogy a devizaalapú jelzáloghitel-tartozása 50 millió forint felett van.

Jelentősebb devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezik még Halász János fideszes képviselő és államtitkár, aki nagyságrendileg lőtte be 40 millióra lakáshitelét, és Szólláth Tibor Zoltán szintén fideszes képviselő a maga 34,5 milliójával. Vadai Ágnes szocialista képviselőnek 24 millió, Tasó László fideszes honatyának pedig 23,7 millió forint hitelt érdemes kiváltania 180 forinton.

Korábban azt írtuk, hogy Rogán Antalnak is 57,8 millió forintos devizahitele van, azonban erre reagálva az ötödik kerületi sajtóreferens közölte, hogy a polgármester a frank alapú hitelét 2009-ben átváltotta euróalapúra, és mivel az akkori árfolyam magasabb volt 250 forintnál, ezért rá nem vonatkozhat a kedvezményes végtörlesztés lehetősége.

Húszmillió feletti devizakitettséggel nem sok egyéb honatya rendelkezik. Összesen 130 olyan képviselőt találtunk, akinek vélhetően devizaalapú jelzáloghitele van - több nagyobb tételt a forintlakáshitelek kategóriájába soroltunk. Nem vettük számba a kétmillió forint alatti hiteleket, az autóhiteleket és a lízinget, lombardhitelt sem. Szintén figyelmen kívül hagytuk a diákhiteleseket - az eladósodott jobbikos képviselők jelentős hányada diákhiteles. Ezekkel a korrekciókkal 196, hitellel nem rendelkező képviselő munkálkodik a Kossuth téren, a honatyák harmada pedig érintett lehet a fix árfolyamú végtörlesztésben.

A szocialista pártelnök Mesterházy Attila szerdán javasolta, hogy a politikusok ne vehessék igénybe a kedvezményt, a fidesz frakcióvezetője, Lázár János megfontolandónak nevezte az elképzelést.  • Tippek
  • Árfolyam