Uniós csúcsra emeljük az áfát

2011.09.16. 16:25 Módosítva: 2011.09.16. 20:04
27 százalékra emelik az általános áfakulcsot, megszűnik az adójóváírás és a félszuperbruttó, a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékkal emelkedik - jelentette be a 2012-es költségvetés sarokszámait ismertetve Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint 1,5 százalékos lehet a hazai növekedés, a kormány korábban 3 százalék feletti bővülést várt. A lépések egyértelműen adóemelést jelentenek, melyek közül az áfa emelése és az adójóváírás megszüntetése a legszegényebbeknek jelenti a legnagyobb terhet. Matolcsy szerint viszont ez nem megszorítás.
Fontosabb részletek
  • A korábban bejelentett 2 százalék helyett 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül a jövõ évi költségvetés
  • A kormány tartja magát a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélhoz.
  • Jövõ év végére legalább 72%-ra csökken az államadósság
  • 25 százalékról 27 százalékra nő az általános áfakulcs
  • Az infláció a korábban vártnál magasabb, 4,2 százalékos lesz
  • A szuperbruttót egy lépésben kivezetik
  • Egy lépésben megszűnik az adójóváírás
  • A fő állású vagy társasvállalkozások béralapjánál a minimálbér 1,5-szerese után kell egészségügyi járulékot fizetni.
 

Szeretnénk 2 vagy a feletti növekedést látni, de 1,5 százalékra, mint nagyon óvatos, de reális sarokszámra épül a költségvetés - jelentette be Matolcsy György, ugyanakkor jelezte, hogy van kockázata annak is, hogy ennél is kisebb lesz a bővülés. A kormány késve, de ma átadta az országvédelminek nevezett költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak.

Jövő péntekre véleményezik

A Költségvetési Tanács szeptember 23-án, jövő hét pénteken tárgyalja és alakítja ki álláspontját a 2012-es költségvetés tervezetéről, mondta az Indexnek Missura Gábor, Járai Zsigmond szóvivője.

Az államháztartás hiányát 2,5 százalékban maximalizálták. “Magyarország megvédi a költségvetést a hiánytól, mert 2,8 százalék fölötti deficitnél automatikusan nőne az államadósság, és ezt nem engedhetjük meg", mondta Matolcsy.

Ennek az évnek a végére 73 százalékra, jövőre a költségvetési terv szerint 72 százalékra csökken az államadósság. A jövő évre prognosztizált 3,4 százalékos infláció helyett 4,2 százalékos inflációval számolnak – ez az áfakulcs tervezett emelésével is összefügg. A kamatkiadások csökkentésére lehetőség nyílik, az idei 3,8-ról a GDP 3,6 százalékra csökken az államháztartás kamatkiadása. Nagyon szerény, 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel számolnak. Matolcsy jelezte: örülnek, ha ez több lesz, de óvatos becslést adnak. A beruházásoknál 3,2 százalékos növekedést várnak.

A külkereskedelmi mérleg és folyó fizetési mérleg esetében is jelentős többletre számít a kormány, a folyó fizetési mérlegnél a jelenlegi 2 helyett 3 százalék fölötti növekedés a cél. Matolcsy hangsúlyozta, nagyon kevés ország képes a világban egyáltalán plusszos mérleget felmutatni.

A nemzetgazdasági miniszter szerint 10 és 11 százalék közötti sávba süllyed a 11,2 százalékos munkanélküliségi ráta, a kormány 1,5 százalékos foglalkoztatás-bővüléssel számol.

Áfaemelést tervez Matolcsy

Sokan úgy tudják, hogy a 25 százalékos áfakulcs kőbe van vésve az EU-ban, de ez nem így van, mondta Matolcsy. Szerinte egy 2006-os direktíva a legalacsonyabb kulcsot határozza meg, felső plafont viszont nem. Az általános kulcs 27 százalék lesz, ez lesz a megmagasabb az Európai Unióban. Megmarad a két, 5 és 18 százalékos kedvezményes kulcs.

Kicsit esett a tőzsde

A beszéd hatására beszakadt a Budapesti Részvénytőzsde indexe, a BUX tíz perc alatt csaknem háromszáz pontot zuhant. A piaci hangulat ugyanakkor egész nap jó volt. A délutáni visszaesést a tőzsde a nap végén fölfelé korrigálta, jelentősebb forgalom meleltt, így a BUX végül 18,76 pontos, 0,11 százalékos csökkenéssel, 16779,45 ponton zárt pénteken.

A 25-ről 27 százalékra emelkedő áfakulcs 150 milliárdot hoz. A kormány összességében 750 milliárd forintos egyenlegjavulással számol 2012-re, ami 200 milliárddal magasabb, mint amit korábban a Széll Kálmán tervben rögzítettek. Ebből 300 milliárdot kiadáscsökkentéssel, 450 milliárdot pedig bevételnövekedéssel kívánnak elérni, ebből jelent 150 milliárdot az áfaemelés.

2012-ben ugyanakkor egyetlen lépésben, egyszerre kivezetik az adójóváírást és megszűnik a félszuperbruttó is. Az adójóváírás idén 370 milliárdos kiesést  jelentett, a félszuperbruttó pedig 380 milliárdos bevételt hozott a költségvetésnek, ezek megszűnése tehát összességében tízmilliárdos mínuszt jelent a büdzsének. Matolcsy szerint az adójóváírás összekuszálja az adórendszert, ezért térnek át a 16 százalékos, egy kulcsos adórendszerre. Hozzátette: mivel a két elem hatásai nem ugyanazokat a rétegeket érintik - az adójóváírás csak a bruttó 210 ezer forint alatt keresőkön segít, a félszuperbruttót ezzel szemben minden adózó fizeti -, ezért vigyáznak arra, hogy a végleges átállás keretében senki nem járhat rosszabbul. Ennek részleteit azonban nem említette a miniszter.

Adóemelések sora jön

A bevételi oldalon 150 milliárd az áfaemeléssel jön össze, a pénz egésze az országvédelmi alapba kerül. A további 300 milliárdnyi bevétel az egészségügyi kassza önálló lábra állításából és részben az adóelkerülés visszaszorításából adódik majd.

Matolcsy jelezte: az áfaemelésnél számoltak a fogyasztáskieséssel és bizonyos adókopással, növekvő adóelkerüléssel is.

A kormány az egészségügyi alapnál járulékalap szélesítést javasol. Egy százalékkal emelkedni fog a munkavállalói egészségbiztosítási járulék, hogy az eü-alap le tudjon válni a költségvetés finanszírozásáról. Lesz egy német német mintára bevezetendő baleseti adó is – ezt a biztosítókra terhelik, amik a kormány várakozásai szerint majd tovább hárítják annak összegét a sok balesetet okozó autósokra.

A kiskapuk bezárásáról a miniszter azt mondta: a reprezentációs költségek utáni leírhatóság csökken, a társasági adónál a veszteségelhatárolás szabályai változnak, emelkedik a cégautóadó, bevezetik az online szerencsejátékra a játékadót. Van még több tucat kisebb-nagyobb módosítás, de ez az a kör, amiből lényegében a 300 milliárd összejön - fogalmazott a miniszter. A főállású vagy társas vállalkozások béralapjánál a minimálbér 1,5-szerese után kell egészségügyi járulékot fizetni.

Ez nem megszorítás?

Mindannyian tudjuk, hogy ezek a lépések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, így mindez nem megszorítás – mondta Matolcsy egy kérdésre válaszolva. A miniszter kifejtette: a megszorítás "az inkább az, amikor valami már a helyén van, de húzunk rajta még egyet. Itt viszont nincs semmi rendben".

Főként bevételre építenek

Úgy tűnik, hogy ezúttal is főként bevételnövelésből, és csak kevésbé kiadáscsökkentésből tartanák az egyensúlyt, kommentálta Matolcsy bejelentését Barcza György, a K&H vezető elemzője. Szerinte a nemzetgazdasági miniszter által ismertetett főbb makroszámok reálisak, és tarthatónak tűnnek. Az egyik leginkább meglepő bejelentés az áfakulcs emelése, ezt a piac még nem építette be a várakozásaiba, és a korábban vártnál nagyobb inflációt okoz.

Samu János, a Concorde makroelemzője szerint egyelőre nem látszik, hogy a kiadási oldalon pontosan milyen csökkentéseket tervez a kormány, de Matolcsy beszéde alapján úgy tűnik, a tervezett strukturális átalakításokat nem sikerül olyan gyorsan végrehajtani, hogy abból már jövőre komoly forráshoz jusson a költségvetés. Az elemző szerint pedig általában szerencsésebbek a tartós kiadásoldali intézkedések, mint a bevételnövelés. Szerinte a munkavállalói tb-járulék emelésével és az adójóváírások kivezetésével még kevésbé lesz progresszív a magyar adórendszer.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint nehéz helyzetbe hozzák a bejelentések az alacsonyabb jövedelműeket, mert az adójóváírás kivezetése, a munkavállalói egészségbiztosítási járulékemelés illetve a magasabb infláció együttesen terheli ezt a réteget. A szakértő szerint a legnagyobb meglepetés mindenképpen a 27 százalékos áfa-kulcs bejelentése volt. Suppan a kiigazítás méretével egyetért, bár mint említi, szerkezetileg csalódást jelent a kiigazítás, mert nagyobb súlyt helyez a bevételek emelésére, mint a kiadáscsökkentésre. Az ugyanakkor örömteli, hogy a kormány csak 1,5 százalékos növekedéssel számol, ahogy az is, hogy jókora, 300 milliárdos biztonsági puffert épít be a büdzsébe.

Az ellenzék szerint ez megszorítás

Az ellenzéki pártok szerint megszorító költségvetés lesz a jövő évi. Az MSZP a növekvő árak és a szegénység költségvetésének, a Jobbik újabb gazdasági megszorító csomagnak, míg az LMP az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagjának nevezte a büdzsét.

"A forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában" - mondta Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Az, hogy a gazdasági tárca csak 1,5 százalékos növekedéssel számol, Józsa szerint azt jelzi, hogy már a kabinet sem hisz gazdaságpolitikájának sikerében. Bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai "nadrágszíj-politikát" vetítenek előre - jelentette ki Józsa István.

A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett "újabb gazdasági megszorító csomag" további menetelést jelent előre a neoliberális úton; a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszer és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg. A párt szerint szintén az alacsony jövedelműeket sújtja az adójóváírás kivezetése, ami tovább növeli a különbséget gazdagok és szegények között.

Vágó Gábor, az LMP választmányi szóvivője azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel. Véleménye szerint a bejelentett áfaemelés rontja a fizetési fegyelmet, a tej és a kenyér kivételével az élelmiszereket is drágítja majd, és lassítja a növekedést.