Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz és az emberek terhei

2011.09.16. 17:46 Módosítva: 2011.09.16. 17:55

Szijjártó Péter egyértelműen kijelentette, hogy a Fidesz nem támogat olyan intézkedést, amely az emberek terheinek növekedésével járna. "Semmilyen adóemeléshez nem vagyunk hajlandóak asszisztálni, mert nem erről volt szó a választások előtt" - tette hozzá. Igaz, akkor még nem a miniszterelnök szóvivője volt, az idézet ugyanis 2006 júniusából származik.

Matolcsy György ma bejelentette: 27 százalékra emelik az általános áfakulcsot, megszűnik az adójóváírás és a félszuperbruttó, a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékkal emelkedik.

Az intézkedéseket nehéz nem adóemelésként látni, amit – félretéve most minden költségvetési és egyéb racionális szempontot – a Fidesz az elmúlt években tűzzel-vassal üldözött.

"Azzal, hogy a kormány 23 százalékra emeli az áfát, azzal Európában a harmadik legmagasabb áfaszintet "állítja elő" Magyarországon" – kommentálta ugyancsak Szíjjártó a 2009-es áfaemelést.

A ma bejelentett döntéssel viszont már egyértelműen az első helyet szerezzük meg az unióban, ahol egyébként Matolcsy szavai szerint rosszul tudják, hogy 25 százalékos lenne az áfa lehetséges legmagasabb szintje.

Amikor az elmúlt hét évben az MSZP politikusai adócsökkentésről beszéltek, végül mindig adót emeltek - mutatott rá a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András 2009-ben. Mint fogalmazott, a kormány nem más, mint politikai adócsalók gyülekezete, akiknek semmi sem szent.

Érdekes párhuzam, hogy akkor az áfaemeléstől várt többletbevételt krízisalapba helyezte volna az akkori kormány, most Matolcsy a 27 százalékos kulcstól várt többletbevételt országvédelmi alapba tenné.

Pedig Cser-Palkovics szerint "az ilyen intézkedésekből pontosan látszik ugyanis, hogy a krízisalappal a szocialisták valójában nem az általuk bajba juttatott embereken akarnak segíteni, hanem csak a választási pártkasszát töltik fel. Ha nem így lenne, akkor nem hoztak volna olyan megszorító intézkedéseket, amelyek éppen a legnehezebben élő embereket hozzák még kiszolgáltatottabb helyzetbe. Ilyen például az áfaemelés, és annak árnövelő hatása" - mondta 2009-ben a szóvivőhelyettes.