397 forint lesz a benzin átlagára

2011.09.19. 13:58

A benzin árát bruttó 6, a gázolajét pedig 7 forinttal emeli szerdától a Mol - írja az MTI. Az üzemanyagok ára ezzel új történelmi csúcsra emelkedik, a benzin átlagára 397 forintra, a gázolajé pedig 383 forintra nő. Legutóbb egy hete emelte, 5-5 forinttal a benzin és a gázolaj árát a cég, akkor csak a benziné döntött rekordot.

Az emelés után sok kútnál találkozhatunk 400 forintnál magasabb benzinárral, ez pedig már jelentős hatással lehet a keresletre: mint azt korábban megírtuk, a Forsensis felmérése szerint ez a szint lélektani határnak számít, a benzint használók 35 százaléka, a dízelesek 25 százaléka már csak hébe-hóba tankolna ilyen magas üzemanyagár mellett.

 

A benzin árát döntően az befolyásolja, hogy hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba. Ha a forint gyengül, vagy ha nő az olaj ára, a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli, vagyis ha az olajár vagy a forintgyengülés 4 forintos emelést indokol, az 5 forintos drágulásként csapódik le.

 

A mostani emelést a forint gyengülése indokolhatja, hiszen míg mostanra 211,5 forintos szint környékére drágult a dollár, addig egy hete még 207 alatt járt. A Brent világpiaci ára nem változott jelentősen az elmúlt héten.