Zöldáramot dobott piacra az Elmű

2011.09.20. 12:59

Megnyílt a lehetőség azok előtt, akik szívesen vennének drágább áramot a környezettudatosság jegyében, az Elmű-ÉMÁSZ ugyanis piacra dobta a zöldtarifás rendszert, amely keretében 10 százalékkal többért juthatunk villamosenergiához.

A rendszer számos nyugat-európai országban működik, a cég pedig úgy ítélte meg, hogy erre hazánkban is mérhető igény mutatkozik, egy fogyasztót máris találtak, Ulmann Mónika színésznő – akit a sajtómeghívó csak a Zöld Tarifa nagyköveteként emlegetett – az újságírók szeme láttára írta alá az első szerződést.

Hogy rajta kívül hány ügyfelet talál meg a cégcsoport új szolgáltatása, komoly kérdés, az Indexnek nem árulták el, hogy a piackutatáson a megkérdezettek hány százaléka mondta, hogy hajlandó lenne többet fizetni a zöldáramért, azonban úgy számolnak, hogy egyelőre még az emelt áron is veszteséges lesz a szolgáltatás.

A zöld energiát a cég tulajdonában lévő és a Sinergy által üzemeltetett a Hernádon lévő kétszer 250 kilowatt teljesítményű vízi erőmű adja. Az Elmű-ÉMÁSZ munkatársainak reményei szerint a jövőben nem csupán ez a mini vízerőmű kap ilyen szerepet, de további víz- és szélerőművek is bekapcsolhatók lesznek az ország első tiszta áramot használó fogyasztói közössége energiaigényeinek kielégítésébe. Ennek köszönhetően az áramszolgáltató készül társadalmilag elkötelezett, környezettudatos nagyvállalati ügyfelei zöld energiával történő ellátására is.

Magyarország jelentős lemaradásban van a megújuló energia részarányának növelésében, jelenleg a teljes energiatermelésnek alig hat százalékát adják a megújulók, a kormány tervei szerint 2020-ra ezt 14,6 százalékra tornáznánk fel. A zöldáram részaránya jelenleg mindössze néhány százalék, tíz év múlva a legmerészebb álmok szerint sem lesz több 11 százaléknál.