3000 alatt járt az OTP

2011.09.22. 16:52 Módosítva: 2011.09.22. 17:16
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Délután négy óra előtt tíz perccel fel kellett függeszteni az OTP részvényekkel való kereskedést a budapesti tőzsdén, miután több mint 10 százalékot zuhant az árfolyamuk.

    A vége sem lett jobb

    A nap végére ismét 3000 forint alá csökkent az OTP részvények árfolyama, a papír 2995 forinton, 10,9 százalékos mínuszban zárt.

    A BUX kerek 6 százalékos mínuszban, 15152,5 ponton zárta a napot, a fő részvények közül a Mol 3,4, a Richter 7,2, a Magyar Telekom pedig 2,9 százalékkal ért kevesebbet, mint a tegnapi záráskor.

    Az ötperces felfüggesztés előtt a részvények 3 022 forintnál, 10,06 százalékos mínuszban jártak, majd tovább folytatták a zuhanást, egészen 2 926 forintig, ami már több mint 12 százalékkal alacsonyabb érték, mint a tegnapi záróár. Ugyanakkor közel 2,5 éves mélypont is - utoljára a 2009 tavaszi tőzsdekrachból való kilábalásnál volt ennyire olcsó az OTP (tavasszal még 1300 forint alatt is járt az árfolyam).

    Nem csak az OTP papírjai járnak a mélyben, az összes fő budapesti papír árfolyama jelentősen gyengült ma, a Mol 4,3, a Richter 5,4, a Magyar Telekom pedig 2,3 százalékos mínuszban járt a tőzsdezárás előtt fél órával.

    A világ többi tőzsdéjén is folytatódott délután a lejtmenet, Európában a londoni FTSE 4,63, a német Dax 4,52, a francia Cac 40 pedig 4,53 százalékos mínuszban jár. Jelentős gyengüléssel nyitottak az amerikai piacok is, a DJIA-30 index 2,00 százalék, a S&P-500 1,63 százalék, a Nasdaq Composite pedig 2,74 százalék csökkenést mutatott nyitáskor.

    A nyersanyagok sem bírják ma a nyomást, esik minden, írja kommentárjában a KBC. A réz, az olaj és az ezüst inkább már zuhannak. Utóbbiak 5-6 százalékos mínuszban mozognak. A dollár erősödést mutat, ami szintén nem támogatja a nyersanyagok emelkedését.

    Nem tett jót a piacoknak, hogy a Fed tegnapi korlátozott intézkedése - A gazdaság élénkítésére 2012 júniusáig 400 milliárd dollárnyi, rövid lejáratú állampapírját cseréli hosszabb lejáratúra, a sokak által várt újabb állampapír-vásárlási akció ugyanakkor elmaradt - sorra érkeztek a lehíngoló hírek Európából. Csökkent a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor összesített beszerzési menedzser indexe, és tovább csökkenetek a feldolgozóiparnak adott megrendelések is.

    A forint a reggeli rövid pánik után stabilizálódott, az euróval szemben visszakapaszkodott 292 alá, háromnegyed öt körül 291,86-nál járt, egy frank pedig 239,04 forintot ért.

    Nem csak a BUX, nem csak az OTP

    Nem magyar specifikus okok állnak elsősorban a BUX és az OTP zuhanása mögött, elég komoly pánik, eladási hullám sújtja a fejlődő piacokat: az orosz bankok is 10 százalék környéki esésen vannak túl, a lengyelek 5-7 százalék között estek, a zloty ma többet gyengült, mint a forint – mondta az Indexnek Gyurcsik Attila.

    A Concorde elemzője hangsúlyozta, hogy bár a bankpapírokat szerte Európában adják a befektetők, az OTP átlagot meghaladó esése annak is köszönhető, hogy kockázatosabb országban van. A lengyel bankokkal összevetve például kifejezetten olcsó az OTP (a nyugati bankokhoz képest kicsit drága), de a hazai óriás árazásában nagyon nehezen árazható kockázatok is megjelentek, így nehéz belőni az árszintet: a végtörlesztés az elemző kalkulációja szerint 50-60 milliárd forintot vehet ki az OTP zsebéből, így az év végére várt 140 milliárd forintos eredmény a végén 80 milliárd forint közelében lehet.

    Ami a nemzetközi hátteret illeti: nagyon sok intézményi befektető az eurózóna válsága miatt a fejlődő régiókba vitte a pénzét, ide súlyozott át. Most a megnövekedett kockázatkerülés miatt illetve a recessziós félelmek miatt pedig eladnak. Gyurcsik szerint kicsit hasonlít a jelenség a 2008-at követő időszakra, amikor előbb sokan úgy vélték, hogy a fejlett országokat érintő recessziós veszély elől a fejlődő térségek menedéket jelentenek, aztán, ahogy akkor, úgy most is az látszik kiderülni, hogy a fejlett térségek a fejlődőeket is visszahúzzák. Az olaj- és a rézár, mint két nagyon fontos konjunktúraindikátor esésére a befektetők elkezdték adni előbb az orosz papírokat, majd automatikusan az európai fejlődő régió többi részvényét is. A maihoz hasonló esések után bár szokott jönni egy kis korrekció a piacokra, a teljes kép borús: az elmúlt napokban publikált makroadatok még Kínából sem biztatóak, és azt erősítik, hogy a fejlődő térség lassul, egyes országokban pedig akár recesszió is jöhet – ez pedig értelemszerűen nem tesz jót a részvényáraknak, mondta Gyurcsik Attila.