900 ezerbe került az adósságmérő

2011.09.22. 12:21

Csaknem kilencszázezer forintot fizetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapjára kitett adósságmérő alkalmazásért, derül ki abból a külső szerződéseket tartalmazó tételes listából, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy szocialista képviselőnek adott válaszához mellékelt.

„Az adósságnyomás-mérő egy rendszeresen frissített adósságmutató, amely Magyarország aktuális, GDP-arányos adósságát jelzi” – ismerteti honlapján a minisztérium a tavasszal beújított grafikus alkalmazást. A leírás nem ígér többet a valóságnál, az alkalmazás egészen pontosan ennyit tud: az ember rákattint, megjelenik egy kedvesen pixeles nyomásmérő, amely rámutat egy számra, majd kiírja az államadósság GDP-hez viszonyított arányát.

Rubik-kocka, tűzzománc

A Matolcsy György által közölt, külsős szerződéseket tartalmazó listából többek közt kiderül, hogy a minisztérium sokat költött különböző vizsgafeladatsorok, dolgozatok kidolgozására, az ősmagyar motívumairól ismert Tóbiás Klára tűzzománckészítő művésztől pedig 9 millió forint értékben rendelt képeket. Médiafigyelésre 5,6 millió, Rubik-kocka bemutatóra 125 ezret fizetett a minisztérium, a vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos felmérés 3,1 millióba került.

Bár az adósságmérő elkészítése kétségkívül felelősségteljes munka - egy apró hiba a programozásban milliárdokkal növelheti az adósságnyomást – az alkalmazásért a Borg-s 2007 Kft.-nek fizetett 875 ezer forint elsőre mégis soknak tűnhet, az Indexnek több nagy cég és vállalkozó is úgy nyilatkozott, hogy 100-200 ezerből kihozná azt, és beszédes az is, hogy a hasonló horderejű  – epilepsziás olvasóinknak nem ajánlott – foglalkoztatottság-mérőt már egy másik céggel készíttette a minisztérium: az Antracite Webworks Bt. 361 ezer forintból hozta ki az alkamazást.

„A nyomásmérőért nem irreális a 875 ezer” - szállt ugyanakkor a kétfős cég védelmébe egyik piaci forrásunk, aki szerint egy hasonló cégben átlagosan 550 ezer havi bruttóért dolgozik egy szakember, kalkulációja szerint pedig az adósságmutató alkalmazás két embernek akár 8-10 napi munkájába is telhetett, a hasznot és az egyéb költségeket hozzáadva így nagyjából kijöhet az összeg.

De még ha a piaci ár fölött is volt valamivel a nyomásmérő, nyilvánvalóan csak csepp a tengerben, és a kormányokra jellemző informatikai túlköltések toplistájára sem kerülhet fel, a rangsort valószínűleg továbbra is a 200 millióból kihozott kormánszóvivő.hu vezeti.

Az azonban, hogy mi alapján döntött a minisztérium a Borg-s Kft mellett, továbbra is kérdés. Korábbi munkáik alapján aligha, a cég ugyanis honlapján referenciákat nem közöl, ehelyett hosszasan magyarázkodik. A cég ügyvezetője szerint roppant kellemetlen, amikor az egyik új megrendelő felhívja egyik korábbi ügyfelüket, aki „épp a tengerben áll fürdőnadrágban”, referencia helyett így inkább ő személyesen garantálja, hogy jó munkát végeznek.

A jó munkának pedig hamar híre megy, a kétfős cég 2010-ben lényegében megduplázta árbevételét az előző évekhez képest, az Opten céginformációs portál adatai szerint 108 millió forint volt a forgalmuk tavaly.