Járai: További adóemelésekre lehet szükség

2011.09.23. 15:07 Módosítva: 2011.09.23. 15:45
Adóemelésekre szükség lehet, a strukturális reformokat fel kéne gyorsítani a Költségvetési Tanács véleménye szerint, de a testület nem élt a büdzsétervezet visszaküldésének lehetőségével, hanem elfogadta azt. Járai Zsigmond és az ÁSZ-elnök Domokos László így leszavazták Simor Andrást, a jegybank elnökét, aki az ülésen megismételte az MNB stábja által készített inflációs jelentésben foglaltakat: a mostani számítások szerint nem tartható a kormány által vázolt 2,5 százalékos hiánycél, a jegybank 0,9 százalékponttal nagyobb hiányt vár, aminek leküzdéséhez további megszorításakra lenne szükség.

A Költségvetési Tanács elfogadta a 2012-es költségvetést – jelentette be Járai Zsigmond, a testület elnöke. A főbb makroszámokban egyetértenek a kormány által előterjesztett javaslatban foglaltakkal, ugyanakkor jelentős kockázatokat is látnak. Járai felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldalát biztosító törvényjavaslatok jelenleg még nincsenek meg, szerinte ezeket minél hamarabb be kell nyújtania a kormánynak. Ha a KT nem értett volna egyet a költségvetéssel, visszaküldhette volna a kormánynak, de vétójoga csak jövőre lesz.

A jóváhagyott számok

A korábbi 3 százalék helyett 1,5 százalékos GDP növekedést és 3,4 helyett 4,2 százalékos inflációt vár a kormány a következő évre Matolcsy György múlt pénteki bejelentése alapján.  A fogyasztás 0,2, a beruházások pedig 3,2 százalékkal bővülhetnek. A miniszter szerint 10 és 11 százalék közötti sávba süllyed a 11,2 százalékos munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatás 1,5 százalékkal növekedhet.

Az eurózóna növekedése, és ezzel együtt Németország növekedése is lassul, ez pedig negatívan hathat a magyar exportra. Elképzelhető, hogy a foglalkoztatottság bővülése kisebb lesz a tervezettnél, ismertette Járai az egyik, a KT által megállapított kockázatot. "Optimistának látszik a tervezet a beruházások és foglalkoztatottság tekintetében, de a kitűzött számok nem elérhetetlenek. Ehhez többek között bizalomnövelő intézkedésekre lenne szükség." Járai hangsúlyozta: a strukturális reformok felgyorsítására lenne szükség a kitűzött számok eléréséhez.

Jöhet még adóemelés

Úgy gondolják, hogy a készülő adószabályok mellett további adóemelésekre is szükség lehet, illetve, az ellenőrzést is szigorítani kell. Hogy pontosan milyen adóemelésekre lenne szükség, arra a KT konkrét ajánlást nem tett, de felhívták a figyelmet arra, hogy a világgazdasági helyzet szükségessé teheti. "Feszültségeket tartalmaz a bevételi terv" - fogalmazott.

Nem számoltak kulcsokat

Ön szerint hány kulcsos adórendszer lesz Magyarországon, kérdezték Járaitól. "Megmondom őszintén, nem számoltuk meg a kulcsok számát a Költségvetési Tanácsban". Hogy melyik adót kellene szerinte emelni, azzal kapcsolatban Járai elmondta, ezt a kormányra bízzák, ők csak a veszélyekre figyelmeztetnek, és a költségvetés megalapozottságával foglalkoznak, magát a költségvetést nem ők írják.

Magyarország ugyan kikerült a válság által legjobban fenyegetett országok sorából, ugyanakkor még mindig sérülékenyek vagyunk, ezért csökkenteni kell az államadósság szintjét, hangsúlyozta Járai.

Járai elmondta, a költségvetési kiadások között nem szerepel az a 95 milliárdos kiadás, amellyel az MNB tartalékát kellene feltölteni, így azt javasolják a kormánynak, hogy ezt még idén hajtsa végre.

Simort leszavazták

További megszprítások jöhetnek

3,4 százalékos lehet 2012-ben a költségvetési hiány az MNB héten publikált inflációs jelentése szerint. A jegybank szerint a 2,5 százalékos, a kormány által megjelölt cél tartásához további kiigazításokra lehet szükség.

A Költségvetési Tanács a határozatát kettő egy arányban hozta meg."Ne kérdezzék, hogy ki szavazott ellene, már úgyis megírták előre" - mondta Járai. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kifogásai lényegében megegyeztek az MNB tegnap publikált jelentésében megfogalmazottakkal. (A Költségvetési Tanács három tagja Járai Zsigmond, az államfő által kinevezett elnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András jegybankelnök. A Költségvetési Tanács az idei évtől működik jelenlegi formájában, miután tavaly decemberben az Országgyűlés olyan törvényi módosításokat fogadott el, melyek megszüntették a korábbi, független elemzői gárdával rendelkező intézményt. Azóta a tanács három - díjazás nélkül dolgozó - tagból áll.) Járai elmondta, nem akarja kommentálni az MNB jelentését, de számos ponton nem ért egyet azzal. Van egy természetes bizonytalansága általában a költségvetéseknek, mondta, ez idén – mivel nem tudjuk, hogy hol tartunk a recesszióban – talán még nagyobb is mint lenni szokott.

Járai elmondta, konkrét szám nem szerepel a költségvetésben arra vonatkozóan, hogy milyen mértékű lesz a gazdaság fehéredése. A tartalékok mértékével kapcsolatban azonban elmondta, jövőre 370 milliárd forintot tesznek ki. "Van még 50 törvény, amit el kellene fogadni ahhoz, hogy a kiadási és bevételi oldal kiszámítható legyen, de ez minden évben így van" - mondta.

Járai leszögezte, bevételi oldalon nyugdíjpénzekkel jövőre már nem számol a költségvetés. Szerinte azt Simor is elismerte, hogy el tud képzelni olyan jogszabályi rendszert, amely mellett teljesülhetnek a számok, de egyelőre ezt nem látja.