Egyre rosszabb a hangulat

2011.09.26. 01:01

Szeptemberben tovább csökkent a GKI-Erste konjunktúraindexének értéke. A GKI-nak az Európai Unió támogatásával végzett felméréséből kiderül: a romló trend tavasz óta tart, a kilátások mostanra másfél éves mélypontra süllyedtek. Ez azt jelenti, hogy a várakozások olyan mélyponton vannak, mint 2010 tavaszán.

A legfrissebb felmérésben különösen a fogyasztói várakozások romlottak sokat. A lakosság megkérdezésére mindig a hónapok első napjaiban kerül sor, így az augusztusi felmérés még nem tükrözte a svájci frank gyengülésének, a szeptemberi a devizahitelek egyösszegű kedvezményes visszafizetési lehetőségének illetve a kormány adóváltoztatási terveinek hatását.

Szeptemberben az üzleti szféra várakozásai csak minimálisan romlottak tovább, s ezt is az építőipari bizalmi index – amúgyis rettenetesen alacsony értékének – újabb zuhanása okozta. Az ipari és a kereskedelmi várakozások ugyanis, ha csak szerényen is, de emelkedtek, közölte a felmérés alapján a GKI.

Az ipari cégek szeptemberben a korábbinál kissé kevésbé voltak borúlátóak az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok – ezen belül különösen az exportrendelések – megítélésében, s csökkenőnek érezték készleteiket is. A következő időszak termelési kilátásainak megítélése viszont pesszimistább lett. Az építőiparban az előző három hónap termelési színvonalának megítélése enyhén, a rendelésállományok értékelése jelentősebben romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé emelkedett, a cégek javuló eladási pozíciót és enyhén csökkenő készletszintet éreztek, de a rendelésekre vonatkozó várakozásaik tovább romlottak. A szolgáltatói bizalmi index csökkenését a várható forgalom erősen romló megítélése okozta. Az üzletmenetről alkotott vélemény megítélése kissé javult, az előző időszaki forgalomé stagnált, olvasható a GKI közleményében.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatásokban kissé erősödött, az építőiparban és a kereskedelemben viszont sokat gyengült. Jelentősen erősödött a fogyasztók munkanélküliségtől való félelme is. Az áremelési szándék minden ágazatban visszafogott. Az iparban az áremelési törekvések mértéke stagnált, köre zsugorodott. Az építőiparban az amúgyis többségben levő, árcsökkenést tervező cégek aránya emelkedett tovább. A kereskedelemben nőtt az áremelést tervező cégek aránya, de a tervezett mérték kisebb lett. A lakosság inflációs várakozása viszont érezhetően emelkedett. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban tovább romlott, a lakosság véleménye pedig sokkal kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a csaknem egy éve tartó, szinte folyamatos csökkenést követően szeptemberben újra jelentősen esett. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét rosszabbnak érezte, mint augusztusban, csak a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek pillanatnyi vásárlási lehetőségét vélte kissé javulónak.