Sztrájk lehet a Tescóban

2011.09.26. 12:22

A Tesco az idei béremelésekről egyeztet ma a szakszerevetekkel. A munkaadó négy százalékos béremelést javasol, az érdekképviselet tíz százalékot követel, írja a Napi Online.

A Tescónál működő legnagyobb, háromezer főt tömörítő munkavállalói érdekvédelmi szervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) bejelentette, ha a bértárgyalások eredménytelenül zárulnak sztrájkbizottságot alakít. A tárgyalások eredményéről, a szükséges lépések megtételéről kora délután számol be a KASZ.

A multinacionális vállalatnál működő érdekvédelmi szervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a múlt héten közölte, hogy 2011-re tíz százalékos béremelést követel, és követelései nyomatékosítására sztrájkbizottságot alakított. A szervezet szintén ma, kollektív munkaügyi vita keretében egyeztet a munkáltatóval. A szakszervezet azt követeli, hogy a Tesco tíz százalékos béremelést hajtson végre egyszerre, július elsejétől, a megajánlott négy százalék és az eltérő időpontok helyett.

Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global-Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vállalat idei, 4 százalékos béremelési javaslata megfelel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlásának, valamint összhangban van a szektorátlaggal vagy meghaladja azt; 22 ezer munkavállalójukat pedig törvényesen, a jogszabályokkal összhangban alkalmazzák.

A munkaadó 2011. július elsején végrehajtotta a központban dolgozók idei béremelését, a többi munkavállalónál október elsejétől emelné a kereseteket - mondta a múlt héten Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Amennyiben a munkáltató ragaszkodik az eltérő időpontban végrehajtandó béremeléshez, akkor a szakszervezet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulna, hogy állapítsa meg a 21 ezer munkavállaló hátrányára elkövetett jogsértést - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Tesco kommunikációs igazgatója erről azt mondta, hogy ez minden évben így van, a bérciklus mindkét esetben 12 hónap, vagyis a különböző időpontokban történő béremeléssel egyik munkavállalói csoportot sem éri kár.