Újabb forintgyengülés jöhet

2011.09.27. 13:08 Módosítva: 2011.09.27. 13:23
Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint továbbra is fennáll a globális lassulás veszélye, ami a forint gyengüléséhez, a kötvény és részvény árfolyamok csökkenéséhez vezethet. A független befektetési szolgáltató 285-310 forint között mozgó euró árfolyamra számít az év hátralevő részében.

A társaság kedden közzétett előrejelzése szerint várhatóan tovább lassul az eurózóna gazdasága, ezért Magyarország csökkenő export volumene miatt a hazai GDP bővülés üteme is tovább fékeződhet, amely már jelenleg is jóval a kormányzati várakozások alatt van. A 2011-re vonatkozó magyar GDP növekedés mértéke a legfrissebb piaci előrejelzések szerint 2 százalék alatt alakulhat, míg jövőre a gazdaság 1,1-1,5 százalékkal bővülhet. A szűkülő gazdasági növekedés pedig tovább csökkenő adóbevételeket eredményezhet, ami újabb fiskális kiigazító lépéseket tenne szükségessé a kormányzat részéről.

A gyengélkedő gazdasági teljesítmény mellett nincs túl nagy tere a szigorúbb monetáris politikának, így az Equilor elemzői az alapkamat szinten tartására számítanak a következő 3-4 hónapban. Ezt a forgatókönyvet azonban egy újabb globális tőkepiaci zuhanás felülírhatja, amely az MNB részéről akár jelentősebb méretű kamatemelést kényszeríthet ki.

Az elemzés szerint a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg várhatóan továbbra is pozitív marad, ami önmagában tekintve enyhén pozitív hatású a magyar fizetőeszközre nézve.

Az Equilor szerint Magyarország munkanélküliségi ráta a jelenlegi szinthez hasonlóan, 11 százalék körül mozoghat a következő hónapokban, bár a 2012-es tervezett adóváltozások némileg felfelé tornázhatják ezt a számot.

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről a brókercégnél úgy vélekednek: a bankok számára fájdalmas lépésekre az elmúlt hónapokban kialakult piaci pánik, kockázatkerülő magatartás és a visszaeső GDP növekedés miatt volt szükség, ami viszont rendkívül megdrágíthatja Magyarország refinanszírozhatóságát - a megugró állampapír-piaci hozamokon keresztül - ezzel tovább növelve az ország sérülékenységét.