Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A Fitch-nek sem tetszik a végtörlesztés

2011.09.28. 14:55 Módosítva: 2011.09.28. 15:24

Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele, és az ilyen intézkedések hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlődését is - vélekedett szerdán Londonban kiadott értékelésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő számításai szerint, ha a részvételre jogosult devizahitelesek 25 százaléka él a lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor tőkeerejét mérő, alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátából.

A Fitch szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizahitel-kitettségei között, így egyes társaságok az összesített számításban szereplőnél nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Előző nap egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's annak a véleményének adott hangot, hogy "aggasztó precedenst" teremt a magyarországi jelzálogszerződések módosítása.

A Fitch Ratings a szerdai elemzésben felidézi, hogy két magyarországi bankra tart érvényben hosszú távú adóskockázati minősítést, és mindkét osztályzat alapja az anyabankoktól várható támogatás. A CIB, valamint a Kereskedelmi és Hitelbank hosszú távú adósbesorolása "A mínusz", ám "b plusz" illetve "bb mínusz" szintű "életképességi" osztályzataik ennél jóval alacsonyabbak, tükrözve a kinnlevőségek minőségromlását és a "mérsékelt teljesítmény-kilátásokat".

A Fitch eddig is azt várta, hogy a CIB - a tavalyi negatív eredmény után - az idei egész évről is veszteséget jelent, és a végtörlesztésről szóló törvény növelheti e veszteséget, emellett kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bank 2012-es teljesítményére is - áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.