Jövőre a recesszió sem elképzelhetetlen

2011.09.28. 07:52

A Pénzügykutató szerint jövőre a recesszió sem elképzelhetetlen, idén pedig 2,5 százalékkal csökkennek a beruházások, miközben a kormány még jelentős, 6,9 százalékos növekedést vár - írja a Napi Gazdaság. Az intézet szerint leszakadtunk a régiótól, további versenyképesség-romlás várható.

Nem voltak merész várakozásaink idénre, de az is elmaradt - kommentálta a  2011-es folyamatokat Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató közgazdásza az intézet legfrissebb prognózisa alapján. A nemzetközi környezet és a deficit féken tartása szűk mozgásteret enged a gazdaságpolitikának, a kormány azonban azokat az adónemeket engedte el, amelyek a legkevesebb hozzájárulást nyújtják a gazdaságnak. Több meghatározó intézkedés kiszámíthatatlanná tette a gazdasági környezetet, a jogbizonytalanság általánossá vált. A nem konvencionális gazdaságpolitika zsákutcába vezeti a gazdaságot - véli Petschnig.

A válságból történő kilábalás általában a beruházás fellendülésével indul, Magyarország viszont 2010 második negyedévétől elszakadt a nemzetközi dinamikától. Az eddigi idei eredmények szerint míg a régió kiemelkedő (Lengyelország 8, Szlovákia 6, Csehország 4 százalékos) beruházásbővülést ért el és a többi EU-ország is (leszámítva az adósságválsággal kiemelten érintett országokat) enyhén növekedést mutatott fel, addig Magyarország 8 százalékos visszaesést mutatott. (A kormány 6,9 százalékos növekedést jelzett előre a teljes évre, jelenleg a Pénzügykutató -2,5 százalékot vár.) Mindez olyan versenyképesség-romlást jelent, ami behozhatatlan lehet.

A háztartások fogyasztása, még ha sor kerül is a jövedelemkompenzációra, jövőre nominális szinten is csökken majd, többek között a nyugdíjrendszer felülvizsgálata és a szociális kiadások megvágása miatt. Eközben a bankadó befagyasztotta a banki finanszírozást (jelenleg a vállalkozások a bankrendszerrel szemben nettó megtakarítók) és a helyzetet tovább rontja a végtörlesztés.

A bankszektor eredménye már tavaly gyakorlatilag lenullázódott, így a devizahitelekkel kapcsolatos döntés, amely megközelítőleg további 250 milliárd forintos veszteséghez vezet, végkép ellehetetleníti a hitelezést.

A jelenlegi hazai és nemzetközi folyamatok a jegybankot még idén 50 bázispontos kamatemelésre kényszeríthetik, de ha a forint intenzívebb gyengülésnek indul, akkor 100 bázispontos szigorítás is elképzelhető. Az euró/forint kurzust ugyanakkor tehermentesítheti az MNB által a bankoknak felajánlott átváltási lehetőség.

Idén a Pénzügykutató prognózisa szerint 1,5 százalékos, jövőre  pedig 1 százalékos bővülés várható. A 2012-es évet azonban jelentős külső és  belső kockázatok jellemzik, a recesszió sem elképzelhetetlen.