Mélybe löki a lakásárakat a végtörlesztés

2011.09.29. 08:29 Módosítva: 2011.09.29. 08:29

A végtörlesztésnek nemcsak az adósok, de a vásárolni szándékozók is győztesei lehetnek. A következő 5 hónapban egymásra találhat az eladói és a vevői szándék, hiszen az árfolyamnyereség olyan teret biztosít az árkialakítás folyamán, ami az ár érzékeny vevői oldalnak is kedvez, véli elemzésében a Duna House.

Az elmúlt időszakra jellemző volt, hogy az eladók egy része végül meggondolta magát, többek közt épp a CHF szárnyalása következtében, ugyanis a hitelek nagy része így a fedezetül szolgáló ingatlan értékét is meghaladta. A rögzített árfolyammal azonban az ilyen okból visszalépők is újra megjelenhetnek a piacon.

Aki ingatlant szeretett volna vásárolni a következő évben, vagy csak a megfelelő pillanatra várt, annak érdemes megfontolni, hogy kihasználja a következő 5 hónapot, mikor a végtörlesztés időszakában olcsóbban juthat ingatlanhoz (a végtörlesztés határideje miatt sürgető eladói nyomás miatt).

A 2012 márciust követő időszak ugyanis nehezebben prognosztizálható. Sokan lesznek ugyanis olyanok, akik valamilyen forrásból megoldják a végtörlesztést és jövőre adják majd el a lakásaikat, hogy abból rendezzék a tartozásukat. Ők már nem lesznek ennyire szoros időkorláthoz kötve, így az árak tekintetében is türelmesebbek lehetnek.

A keresleti oldal is élénkülhet, ugyanis a végtörlesztés sok tulajdonost megszabadít a devizahitellel terhelt lakáshoz kötöttségtől és végre kisebbe költözhetnek, érvényesíthetik a költségracionalizálási szándékukat. Ha erre még a kormány által beígért támogatott forinthitel is megérkezik, akkor bizonyára vevői oldal is tovább növekedhet. A fenti okokból a törlesztési határidő utáni időszak ingatlanárai nehezebben jósolhatók, de várhatóan stabilizálódnak az ingatlan árak.