Jelentést kér az MNB a bankoktól

2011.10.03. 14:56

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben írta elő a bankoknak, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről heti gyakorisággal közöljenek adatokat a jegybankkal.

Az előírás a közvetlen MNB partnerkörből és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapnak (OTIVA) az MNB partnerkörön kívül eső hitelintézeti tagjai közül azon intézményekre vonatkozik, amelyek 2011. augusztus végén devizajelzáloghitel-állománnyal rendelkeztek. A bevallást elektronikusan kell teljesíteni, a tárgyidőszakot követő hét, második munkanapján. A információszolgáltatási kötelezettséget első alkalommal 2011. október 11-én kell teljesíteni.

A rendelet szankciót nem tartalmaz az adatszolgáltatást nem teljesítőkre, de annyi biztos, hogy az adatszolgáltatást elmulasztók nem vehetnek részt a jegybank által a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított euróeladási tendereken.

Az egyes bankok összesen legfeljebb az idén augusztus 31-én fennálló lakossági lakáscélú és szabad felhasználású devizahitel állományuk mértékéig vásárolhatnak az MNB-től eurót a tendereken, hiteleik euró értékét az akkori MNB árfolyamon kiszámítva.