Legfeljebb hét évig tiltanák a Mol tulajdonszerzését

2011.10.03. 17:36

Miközben Zágráb az Európai Bizottság beleegyezésére vár, hogy a horvát állam kivételével mindenki más tulajdoni hányadát - elsősorban a Molét - 49 százalékra korlátozza az INA olajipari vállaltban, egyre több részlet szivárog ki a horvát fél által kidolgozott törvény tervezetéről.

"Mivel a szóban forgó törvényt a kormány több változatban dolgozta ki, így csak a kormány belső berkeiben tudják pontosan melyik változatot is küldték ki véleményezésre Brüsszelbe" - írja a vecernji.hr horvát hírportál.

A Vecernji List című újság internetes kiadása úgy értesült, hogy az INA-ról és a Mol tulajdonosi részarányáról szóló törvény legfeljebb hét évig lenne hatályos.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök kijelentette, hogy a törvény addig lesz érvényben, amíg jogerőre nem emelkedik a Sanader volt kormányfő vesztegetési botrányában hozandó bírósági ítélet.  Az INA-ról szóló törvény előirányozza, hogy Horvátország uniós csatlakozását követően Zágrábnak nem kell eladnia 25 százalékos részesedését az INA-ban, ami egyébként az uniós csatlakozásig a kötelező minimális részvénycsomagot jelenti Zágráb számára.

A zágrábi portál informátora szerint a kormánynak a törvény legradikálisabb változatát lett volna célszerű elküldenie, mert ez esetben Brüsszel észrevételeit illetően Zágrábnak nagyobb lenne a mozgástere. Ha nem ez történt, akkor Zágrábnak nehezebb lesz megszabadulni a törvény egyes rendelkezéseitől.

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól, cserébe azért, hogy a magyar cég irányítási jogot szerezzen a horvát állami olajipari vállalat felett. A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) egy hete nyújtott be vádindítványt Sanader ellen az INA-Mol-ügyben.