Megint gyengül a forint

2011.10.03. 11:32
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Gyengül a forint, a svájci frankkal szemben 242 fölött van az árfolyam, egy euróért 294 forintnál is többet kell fizetni, a dollárt 221 forint környékén jegyzik a délelőtti órákban. A piacokat főként a görög fizetésképtelenség aggasztja.

    Görögország vasárnap beismerte, hogy nem lesz képes teljesíteni az idei deficitcélt, de elkötelezte magát a segélycsomag folyósítása fejében megkövetelt megszorító intézkedések végrehajtása mellett.

    A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint a világ számos feltörekvő devizája az utóbbi időben a forinthoz hasonló pályát futott be, negatív értelemben tehát nem lógunk ki a sorból. Szerinte nem lehet azt mondani, hogy a magyar gazdaság romló növekedési kilátásai aggasztják a befektetőket, bár ez a hatás is érvényesül, de eltörpül az általános rossz nemzetközi hangulat negatív hatásai mellett.

    Még egy hónapja sem mondtam volna, hogy az euróval szemben a 300 forintos árfolyamot fogja közelíteni a forint ősszel, év végére a 260-265 közötti sávba vártam a forintot, most már a 285-310 közötti tartonmány tűnik reálisnak – érzékeltette Suppan az előrejelzésekben rejlő óriási bizonytalanságokat.

    Az elemző szerint a következő időszakban minden attól függ, hogy Görögországot ki lehet-e húzni a bajból, illetve, hogy eközben miket lép az Európai Központi Bank.