Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Új szabályok a lakásárverezésre

2011.10.03. 07:50 Módosítva: 2011.10.03. 07:51

Változott október elsejéntől a lakásárverezési kvótarendszer - írta a Népszabadság hétfőn.

A lap emlékeztet, hogy az otthonvédelmi akcióterv egyik pontjaként a kormány és a bankok az árverezési moratórium fokozatos feloldásában állapodtak meg. A később elfogadott törvényi szabályozás szerint július elsejétől szeptember végéig csak a 30 millió forintnál drágább ingatlanok és a 20 milliónál nagyobb hitelek esetében lehetett elárverezni az adós lakását, s a bankok legfeljebb az érintett ingatlanok két százalékát kísérelhették meg eladni.

Október elsején a kvótarendszer változott: az említett esetekben a korlát megszűnt, és már az ennél olcsóbb lakások és alacsonyabb hitelek esetében is árverezhetnek, ám azoknál csak legfeljebb a nem fizető hitelek két százalékánál kezdeményezhetnek ilyen eljárást. Ez a szint jövőre negyedévente három százalékra, 2013-tól négy, végül 2014-re öt százalékra emelkedik.

Az átmeneti időszak a várakozások szerint egyrészt elég időt ad arra, hogy a családok számára tartós megoldás születhessen akkor is, ha komolyabb jövedelemkieséstől szenvednek, másrészt meggátolja, hogy egyszerre túl sok eladásra váró ingatlan jelenjen meg a piacon, ami az árak eséséhez vezetne - írta a lap.