Emma
9 °C
26 °C

Közérdekű adat a Kínával kötött megállapodás

2011.10.04. 11:17

Az LMP frakcióvezetője keresetének részben helyt adva a Fővárosi Bíróság kedden a kétoldalú - magyar-kínai - megállapodások közlésére kötelezte a kabinetet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot első fokon.

Schiffer András közérdekű adatok kiadására hivatkozva indított pert a Magyar Köztársaság kormánya elsőrendű, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium másodrendű alperesek ellen. A felperes arra kérte a bíróságot, kötelezze az alpereseket arra, hogy közérdekű adatokként adják át a június 25-én, a kormány képviselője által aláírt magyar-kínai megállapodások szövegét.

A kereset szerint a felperes korábban arra kérte a miniszterelnököt, hogy teljes terjedelemben adja ki a tizenkét kétoldalú megállapodást. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában közölte, hogy a kért megállapodások közül hat nem áll az alperesek rendelkezésére, míg a másik hat államközi megállapodás esetében "betekintési" lehetőséget biztosított.

A felperes szerint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nem ismeri a "betekintés" jogintézményét, az alpereseknek nem volt jogalapjuk arra, hogy megtagadják az adatközlést.

Korábbi bejelentések szerint Ven Csia-pao kínai miniszterelnök többek között egy egymilliárd eurós hitelkeret megnyitásában, gazdasági, katonai és kulturális együttműködésben, magyar állampapírok megvásárlásában, egy regionális logisztikai központ kialakításában és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében állapodott Orbán Viktorral.