Most érdemes OTP-t venni?

2011.10.04. 07:36

Az OTP árfolyama 3000 forint körül ingadozik ami, ha elmarad az újabb - a 2009 tavaszán látotthoz hasonló - armageddon, akár kedvező árszintnek is tűnhet. A Napi Gazdaság elemzőket, üzletkötőket kérdezett arról, hogy eljött-e már a bevásárlás ideje.

A kérdésre azért nehéz válaszolni, mert jelenleg nincs olyan ember aki meg tudja mondani az OTP értékét, vélekedett Zsiday Viktor tőkepiaci szakértő, a Plotinus Nyrt. elnöke. "Nem tudjuk ugyanis, hogy hányan fognak élni a végtörlesztéssel, mint ahogy azt sem, hogy jövőre,vagy az azt következő években lesz-e újabb sokk, amit a kormány a bankokkal akar majd ismét megfizettetni"

Ezen kívül az is lehet, hogy újra elszáll a svájci frank és ki kell menteni azokat a devizahiteleseket is, akik a mostani körből kimaradtak. Mindezek miatt az OTP értékét megmondani lehetetlenség: lehet ezer forint, hatezer, vagy akár ötszáz. Alighanem maga az OTP sem tudja, hogy mennyit ér, hiszen nem tudni, hogy miyen kötelezettségei lesznek. "És mivel nem tudom, hogy mennyit ér, ezért nem vennék" - fogalmazott Zsiday.

Amit sokkal inkább érdemes venni, az az Opus OTP-részvényre átváltható kötvény, hiszen azt nehezen lehetne elképzelni, hogy a bank tőkehelyzete olyan rosszul alakulna, hogy ezt a kamatot ne tudja kifizetni. Ha pedig fölmegy a részvény, akkor a kötvény is emelkedni fog és sokkal kisebb a kockázata.

Hiába jó bank

"Vegyünk egy szélsőséges helyzetet, azt hogy az államnak tőkét kell emelni a bankokban. Ilyenkor az történik, hogy kihígítják a részvényeseket, a kötvényesek pozíciói viszont nem sérülnek. Így hiába gondolom azt, hogy a legjobb bank Közép-Európában, a részvényből mégsem vennék - magyarázta a szakember.

Ha igaz lenne, hogy a világgazdaság csak lassul és a piac most ezt árazza, akkor meg kell venni a papírt, hiszen egy lassuló növekedés mellett is profitábilisan tud működni a bank - még akkor is, ha idén lesz egy nagy rendkívüli vesztesége a devizahiteleseken - jegyezte meg Zsiday, aki azt is hozzátette:  ebben az esetben meg kellene venni háromezer forint körül. A szakember szerint azonban nemcsak a növekedés lassulásával állunk szemben.

Vonzónak tűnik

A pillanatnyi vállalati fundamentumok alapján vonzónak tűnik az árfolyam, de amíg az adósságválsággal kapcsolatos problémák rontják a makrogazdasági helyzetet, addig mikro szinten sem képzelhető el javulás - vélekedett Németh Sándor a Buda-Cash kereskedelmi igazgató-helyettese. Romló gazdasági helyzetben nincs ami növekedési kilátásokat mutatna, nem volt meg az a katarzis, a nagy leírások után, ami után föllélegezhetnének a piacok.

Az OTP-t kevésbé érintik az európai adósságproblémák, a dél-európai kötvénypiacon nincs kitettsége, de az emelkedő forrásköltségek, a befagyott hitelezés őt is sújtja. Így amíg Európában ez nem tud megoldódni, addig még kerülhet lejjebb az árfolyam, akár jelentősen is. Szívesebben vennék akkor, ha már látunk valamilyen növekedést, de amíg Európában nem fakadt ki a seb, a gyógyulás sem tud elkezdődni - fogalmazott Németh Sándor.

Jelenleg az a tendencia, hogy a nagy befektetési alapok inkább tőkét vonnak ki a fejlődő piaci alapokból, s ez az irány még nem fordult meg. Nagy kitárazásokat láthatunk, az alapok a "cash is king" üzemmódban vannak, mindenki készül egy eseményre, ahol a készpénz a legjobb dolog. Így akkor is eladnak részvényeket, ha nem értenek vele egyet az alapkezelők, hiszen ha a befektetők tőkét vonnak ki az alapokból, nincs más választásuk. Márpedig, ha egy szektorban csökkentenek kitettséget, például a lengyel Pekao-t eladják, akkor adják vele az OTP-t is.

Kockázatos lehet

Németh szerint a forint árfolyama sem a magyar gazdaság teljesítményét tükrözi, a zlotyval mozog együtt és a kockázatkerülés részeként gyengül. De ez még folytatódhat, 3-5 százalék gyengülés még benne van euróhoz képest, a dollárral szemben pedig még több.

Gyurcsik Attila a Concorde vezető elemzője úgy véli, hogy a magyar részvénypiac alul fog teljesíteni az év végéig a végtörlesztési bizonytalanságok miatt. Ez nemcsak gyengébb részvénypiaci keresletet, de gyengébb forintot is eredményezhet (annak ellenére, hogy az MNB biztosít devizavételi lehetőséget a bankoknak).

A végtörlesztés azonnali eremdényhatása adózás előtt 60-70 milliárd forintra becsülhető, ami miatt 140 helyett 80 milliárdos nyereséget várunk idén az OTP-től - mondta a vezető elemző. Emellett van egy hosszabb távon érezhető negatív hatás amiatt, hogy az állam belenyúl polgárjogi szerződésekbe. Emiatt extra felárat kérnek a külföldiek a magyar részvényekért. Gyurcsik úgy látja, hogy a feltörekvő kötvényalapokból történő tőkekivonás épp hogy csak megindult és messze vagyunk a végétől.

Mindezektől függetlenül a bankpapír olcsónak számít, aki hosszú távra gondolkodik elkezdheti gyűjtögetni, de a részvény alul fog teljesíteni a régiós versenytársakhoz képest. Nem kizárt, hogy fog emelkedni, de kevesebbet, mint például a lengyel bankok.

Nyári Zsolt a KBC üzletkötője szerint amíg 2950 forint fölött van a bankpapír addig lehet értelme egyáltalán vételben gondolkodni.

Az üzletkötő arra a kérdésre, hogy meg kell-e venni már itt a bankpapírt, úgy vélekedett, hogy nem. Nyári azt tanácsolja, hogy csak az próbálkozzon vételekkel, akinek van eszköztára a kockázatkezelésre, vagyis képes elviselni néhány százalékos veszteséget és stop megbízást alkalmazni.

"Most egy recessziót kezdünk el árazni, ami eltarthat egy jó ideig, így ha valaki beragad, akkor a korai bevásárlás árszintje évekig drágának bizonyulhat" - mondta