Rogán kartellre gyanakszik

2011.10.04. 10:36 Módosítva: 2011.10.04. 12:22

Vizsgálatot kezdeményez Rogán Antal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél és a Gazdasági Versenyhivatalnál annak érdekében, hogy kiderüljön, a pénzintézetek a végtörlesztés lehetőségének bejelentése miatt emelték-e a forinthitelek költségeit. Rogán Antal az ATV reggeli műsorában azt mondta, elképzelhető, hogy összehangolt akcióról van szó és törvénybe ütközik.

Magyarország úgy tud elrugaszkodni az eurózóna válságtól, hogy mutatja, hogy képes kezelni az államadósság problémáját, véli Rogán Antal. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint Európa legnagyobb problémája ma az euró válsága, de meg kell próbálni kezelni ezt. Ennek érdekében például a jövő évi költségvetés stabil alapokon áll, rekordszintű tartalékok vannak benne – mondta Rogán. A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint ilyen szintű háttérbiztosítás még egyetlen költségvetésben sem volt.

Mint azt az Index megírta, nem lesz nagy a verseny a lakossági bankok között, hogy elcsábítsák egymástól azokat az ügyfeleket, akik forinthitelből teljesítenék a kedvezményes végtörlesztést. A bankok többsége a napokban új hitelkondíciókkal rukkolt elő, ezekben a hitelek masszív drágulása körvonalazódik. A hitelek drágítása mögött ugyan meghúzódhat többek között a kamatemelési várakozás, amit a gyenge forint csak még inkább megerősített az elmúlt egy hónapban, korábban a bankok sem kommunikáltak abban a kérdésben, versenyeznek-e egymással a végtörleszteni képes, így általánosságban a legjobb megítélésünek mondható ügyfelekért.

Ugyanakkor egy banki forrásunk szerint a kartellgyanú felvetése alaptalan: az világos, hogy van egy, a szakma, a pénzügyi szektor által elítélt, szerintük egyértelműen jogellenesnek minősíthető törvény, amit a kormány is annak tudatában fogadott el, hogy azt akár az Alkotmánybíróság is megvétózhatja, az uniós bíróság pedig biztosan elkaszálja. Egy egyértelműen elítélt, szakmailag és jogilag is kikezdett törvényre alapozva nem fair egymás ügyfeleire ráhajtani – ennek felismeréséhez nem kell nagyon összebeszélni, véli egy forrásunk, aki szerint azért az könnyen lehet, hogy a "szőnyeg szélére állították volna a Bankszövetségben, aki őrült kamatversenybe kezd". A kamatverseny ellen szól ugyanakkor kamatemelési várakozások már említett erősödése is.