Bérháború a Tescóban

2011.10.05. 09:32 Módosítva: 2011.10.05. 11:41

Nemhogy a 94 ezer forintos garantált bérminimumot nem fizeti ki pénztárosainak a Tesco, hanem saját, úgynevezett bérmátrixa alapján az országot öt zónára osztva, öt különböző fizetést ad ugyanazért a munkáért: kevesebbet a törvényben előírtnál – írja a Magyar Nemzet a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

Ezek szerint például Pest, Komárom-Esztergom és Somogy megyében valamivel több mint ezer forintot, Baranyában, Tolnában, Veszprém megyében már csaknem hétezer forintot, míg Borsodban, Bács-Kiskun, Csongrád megyében már tízezer forint körüli összeget spórol pénztárosain a vállalat. Történik mindez úgy, hogy a Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyei munkaügyi bíróságok már tavaly jogerős ítéletet hoztak az akkori 89500 forint bérminimum kifizetéséről. Az ítéletek miatt a Tesco felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

A lap szerint az anomália oka, hogy még a Bajnai-kabinet úgy módosította a szakképesítési előírásokat, hogy a ne kelljen kifizetni az azt elismerő garantált bérminimumot. Ennek ellenére az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség egy a Tescónál működő szakszervezet kérésére már vizsgálta az esetet, és augusztusban megállapította, hogy a Tesco azzal, hogy nem fizeti ki a pénztárosoknak a garantált bérminimumot, megsérti a munkabér védelméről szóló jogaszabályokat.

A vállalat szóvivője, Iglódi-Csató Judit szerint ugyanakkor a pénztárosi munka nem szakképesítéshez kötött, azt nem is várják el a felvételkor, ezért nem jár érte a garantált bérminimum.

Közben a Kereskedelmi Alkalmazottak szakszervezete sztrájkkal fenyegeti a Tescót, amennyiben az nem hajlandó a követeléseknek megfelelően átlagosan 6 százalékkal emelni a munkavállalók bérét a cég által ajánlott 4 százalék helyett.