Brutális tőkeinjekcióra szorulnak az európai bankok

2011.10.06. 10:41

Ismét vizsgálja az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) az uniós bankok erejét, "hallgatólagosan elismerve", hogy az európai bankrendszerek stressztűrő képességének előző két felmérése "nem volt elég robusztus" - írta az EBA vezető tisztviselőitől származó értesüléseket idézve a csütörtöki Financial Times.

A londoni gazdasági napilap információi szerint a hatóság a perifériális euróövezeti tagállamok szuverén adósságának "nagymértékű leírását" modellezi, és az új teszt akár 200 milliárd eurós tőkehiányt is feltárhat rendszerszinten.

A Financial Times által idézett magas beosztású EBA-illetékesek szerint az új teszt nem annak a jele, hogy az EU-vezetők Görögország vagy bármely más euróövezeti tagállam törlesztésképtelenné válására készülnének; elővigyázatossági lépésről van szó, amelynek célja információt szolgáltatni az európai uniós bankok feltőkésítéséről folyó, "mind nagyobb ütemű" tárgyalásokhoz.

A lap szerint az EBA kétnapos igazgatósági ülésen tekinti át az európai szuverén adósságok esetleges "tömeges átstrukturálásának" potenciális hatásait. A felügyelet európai illetékesekkel és kormányokkal emellett olyan mechanizmusokról tárgyal, amelyekkel kényszer-feltőkésítést lehet végrehajtani a bankoknál, alkalmassá téve a pénzintézeteket szuverén adósok nem törlesztővé válásának elviselésére.