Kisebb növekedést jósol a Raiffeisen

2011.10.06. 13:05 Módosítva: 2011.10.06. 13:05
Lefelé módosította az osztrák Raiffeisen Bank International a közép-kelet európai régió legtöbb országára vonatkozó 2012-es növekedési előrejelzéseit: a térség egészét tekintve a becsült GDP-növekedés mértéke 2,3 százalék - derül ki a banknak az MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

"Az euróövezetben jelenleg uralkodó, rendkívül bizonytalan helyzet - melyben a fő mutatók recessziót jeleznek, a hitelválság pedig egyre rosszabbra fordul - Közép-Kelet Európát is hátrányosan érinti" - jelentette ki Peter Brezinschek, az Raiffeisen Bank Internationa (RBI) elemzési részlegének a vezetője.

Az elemző az idén 3,2 százalékos GDP-növekedésre számít a régióban, megjegyezve: jóllehet a KKE-régió növekedése lassulóban van, ez a növekedési ráta még mindig sokkal magasabb az euróövezetben vártnál, amely az előrejelzések szerint 2011-ben 1,6 százalék, 2012-ben pedig mindössze 0,2 százalék.

A vezető elemző szerint a KKE-térséget sújtó negatív hatások oka egyfelől az, ahogy a régió exportjának aránytalanul nagy része irányul az EU-ba (a teljes export 85 százaléka), másfelől az európai bankszektorban fennálló feszültségek. Brezinschek arra számít, hogy ezek a hatások az élénkebb belső keresletnek köszönhetően kevésbé markánsan jelentkeznek a FÁK országaiban, mint Közép-Európában (KE) és Ausztriában.

Brezinschek szerint a recessziós folyamatok csökkentik az inflációs nyomást a nyersanyagok és az energia piacán: az olaj ára 2012-ben várhatóan 15 százalékkal esik, és ez az infláció kis mértékű csökkenését eredményezi Ausztriában és a KKE-régióban. "Az EKB a görög hitelátalakítás keretein belül irányadó kamatát is csökkenti, 1 százalékra vagy még alacsonyabb szintre. Ez a közép-európai jegybankokra is kihatással lesz: legalább Lengyelországban valószínűnek látszik a kamatcsökkentés, a Cseh Köztársaságban pedig a kamat várhatóan megmarad jelenlegi rekord-alacsony szintjén. Meggyőződésünk továbbá, hogy Oroszországban már magunk mögött hagytuk a kamatemelési ciklus csúcsát" - tette hozzá Brezinschek.

A vezető elemző kifejtette továbbá, hogy a forinthoz és a zlotyhoz hasonló, szabadon átváltható devizák az euró gyengélkedése esetén is hajlamosak lehetnek a további leértékelődésre, Magyarország politikai fejleményei pedig további veszélyforrást jelentenek. Az elemző szerint csak 2012 második felében tapasztalhatjuk majd a gazdaság fellendülésének első jeleit, és ez a KKE-régió fő devizáinak erősödését is magával hozza majd akkor.